9 EYLÜL - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem atağı sürüyor. Konak Tramvayı, Karşıyaka Tramvayı, Fahrettin Altay-Evka-3 Metro hattı ile günde yaklaşık 500 bin yolcu taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tramvayı’nı da hizmete almaya hazırlanıyor. Mart ayında seferlere başlamasına kesin gözüyle bakılan Çiğli Tramvayı'nda deneme seferleri bugün başladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 26 adet elektrikli tramvay aracının alınması için dış kredi onayı vermesi İzmir için iki olumlu gelişme olarak karşılandı.
'İZMİR'E YENİ YIL HEDİYESİ'
Karşıyaka Tramvay Atölyesi'nden başlayan ve İAOSB'de ara verilen test sürüşünün ardından açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, test sürüşü ile İzmirlilere yeni yıl hediyesi vermek istediklerini söyledi. İlk turu tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Soyer, "İzmir'e, yeni yılın bir armağanı olarak vermek istedik. Arkadaşlarımız bugüne yetiştirmeye başardılar. Tam güzergah üzerinde bir tur atacak hale getirdiler. Çocuklarımızla, muhtarlarımızla ilk turu yaptık. Raylı sistemler hem daha estetik hem daha konforlu, hem daha ucuz, hem daha temiz ulaşım demek. Ulaşımdaki temel tercihimiz lastik tekerlekli bir tarafa bırakmak ve raylı sistemleri çok daha etkin yaygın hale getirmek. Çok yoğun bir biçimde bu şehri raylı sistemlerle buluşturmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'İZMİR'İ DEMİR AĞLARLA ÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Gaziemir-Karabağlar Metrosu'yla ilgili iki ilçenin başkanlarına ilk sunumların yapıldığını belirten Soyer, önümüzdeki günlerde geniş katılımlı toplantı yaparak muhtarlara, meclis üyelerine vatandaşlara sunum yapılacağını aktardı. Aynı şekilde Halkapınar-Kemalpaşa Metro proje çalışmasının devam ettiğini aktaran Soyer, "İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına kesintiye vermeden İzmirliye hizmet etmeye devam edeceğiz. Herkesin yeni yılı kutlu olsun" dedi. Çiğli Tramvayı hattının maddi boyutuyla ilgili bilgi veren Soyer, "17 Aralık 2020'de yer teslimi yapıldı. İşin başlaması için firmaya verdik. İşin süresi 2 yıldı. Normalde bugün tüm hattın işletmeye alıyor olmalıydık ama gerek pandemi gerek ekonomik koşullardaki sıkışıklık nedeniyle 5 ay uzatma verildi. Mayıs'a kadar süre verildi ama daha erken bitecek. İlginç olan, 2 yıl önce yer teslimi yaparken işin maliyeti 415 milyon liraydı. Geldiğimiz nokta maliyeti 2 milyarı aştı. 5 mislinden fazla maliyet artışı ile yüz yüze kaldık" ifadelerini kullandı.
AKP'Lİ DAĞ’A TEŞEKKÜR
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın tramvay hattı için araç alımında dış finans kullanılmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay verildiğini duyurması ile ilgili olarak açıklama yapan Başkan Soyer, “Yeni araç alımıyla ilgili de artık önümüzde bir engel kalmadı. Hükümetimiz yurt dışından finansman onayı verdi. Bunun için de Hamza Bey’e yaptığı girişim ve aldığı sonuç için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
ERDOĞAN'DAN KRİTİK ÇİĞLİ TRAMVAYI ONAYI
Mart’ta işletmeye açılıyor
Yapımının yaklaşık 90’ı tamamlanan Çiğli Tramvayı’nın, 2023’ün Mart ayında işletmeye alınması planlanıyor. Çiğli trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak, bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak yatırımın maliyeti ise 1,5 milyar lirayı buldu.
İzmir Raylı Sistem Haritası
Nerelerden geçecek?
11 kilometre ve 14 istasyondan oluşacak hat, Çevreyolu İstasyonu’ndan başlayacak ve viyadük ile Çiğli Ataşehir Mahallesi’ne bağlanacak. Hattın güzergahı Çevreyolu İstasyonu, Ataşehir, Çiğli Ataşehir Mahallesi, Çiğli İZBAN Durağı, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Ata Sanayi Bölgesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet edecek şekilde planlandı.
Çiğli Tramvay Hattı İçin Araç Alımı İhalesine Yine Teklif Yok
Karşıyaka-Çiğli arasında yapımı devam eden tramvay hattında kullanılacak 26 adet elektrikli tramvay aracı için bir kez daha ihaleye çıkma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugün yapılan ihaleden bir kez daha eli boş döndü.
Kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek için 414 milyon liralık yatırımla Çiğli Tramvayı’nın inşaatına başlayan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda 26 adet elektrikli tramvay aracı alımı için ihaleye çıkmıştı. İzmir Metro A.Ş. tarafından düzenlenen ihalenin kazananı 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle Bozankaya A.Ş. firması olmuş ancak firma artan maliyetler nedeniyle sözleşmeyi tek taraflı fesh etmişti. 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek ihale ise 23 Aralık gününe ertelenmişti.
Çiğli tramvay inşaatında sona yaklaşılırken, 23 Aralık günü 26 Adet Tramvay Aracı, 127 Kalem Yedek Parça ve 11 Kalem Özel Alet ve Ekipman Alımı için bir kez daha ihaleye çıkıldı. Kültürpark’ta yer alan 2 No’lu Hol’de gerçekleştirilen ihaleye tek bir firma katıldı, ancak firma yetkilisi teklif vermedi. İhalenin önümüzdeki haftalarda yeniden tekrarlanması bekleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hattın 2023 yılının Mart ayında hizmete gireceğini belirterek, “Çiğli’yi tramvayla buluşturuyoruz. Mart sonunda Çiğli çok daha çağdaş, temiz, konforlu bir toplu ulaşım sistemine kavuşacak. Çiğli trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak yatırımın maliyeti 1,5 milyar lirayı bulacak” ifadelerini kullanmıştı.