Son yıllarda uzay görevleriyle adından sıkça söz ettiren Çin, ABD'yi geçmek için yeni bir hamle gerçekleştirdi. Çin, Ay'ın uzak tarafındaki kayaları ve toprağı toplamak amacıyla mürettebatsız bir uzay aracı olan "Chang'e-6"yı Ay'a gönderdi. Yaklaşık iki ay sürecek olan bu görevle Çin, Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapan ilk ülke oldu.

Fahrettin Altun'dan Filistin'e destek mesajı Fahrettin Altun'dan Filistin'e destek mesajı

Chang'e-6 Görevinde Önemli Başarı

Chang'e-6 misyonu, Ay'ın uzak tarafında bulunan ve Dünya'dan gözlemlenemeyen Güney Kutbu-Aitken Havzası'na iniş yaptı. Bu görevin en önemli adımlarından biri, aracın topladığı numunelerin yörünge aracına başarıyla kenetlenmesiydi. Toplanan örnekler, planlandığı gibi bir sorun yaşanmazsa 25 Haziran'da Dünya'ya dönecek ve paraşütle iniş yapacak.

İlk Fotoğraflar Yayınlandı

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), görev kapsamında toplanan ilk Ay ve kaya parçalarını gösteren fotoğrafları paylaştı. Bu fotoğraflar, Ay’ın Dünya’dan görülemeyen uzak tarafındaki yüzeyini ve manzarasını gözler önüne seriyor.

Ay'ın Karanlık Yüzü Nedir?

Dünya'nın etrafındaki dönüş hızı ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan, Ay'ın hep aynı yüzü Dünya'ya dönük kalır. Ay'ın Dünya'dan görünmeyen yüzüne "karanlık yüz" adı verilir. Bu "karanlık" ifadesi, ışık eksikliğinden değil, bu bölgenin Ay'ın yakın yüzüne göre daha az bilinmesinden kaynaklanır.

6664142A7F3F2593 W1200Xh631

İlk kez Sovyetler Birliği'nin "Luna" uydusu 1959'da Ay'ın karanlık yüzünü fotoğraflamıştı. 1960'ta ise Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi, Ay'ın karanlık yüzünü detaylıca anlatan bir atlas yayımlamıştı. ABD'nin 1968'deki insanlı Ay seferi "Apollo 8" görevine katılan astronotlar ise, Ay'ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar oldular

Kaynak: haber merkezi