Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan verilere göre, çıraklık ve stajyerlik uygulamalarına yönelik çarpıcı bir artış yaşanıyor. 2013 yılında 320 bin 730 olan SGK’ye kayıtlı çırak sayısının 2024 itibarıyla 550 bini aştığı öğrenildi.
Stajyer ve kursiyer sayısında da benzer bir durum söz konusu. 2013'te 120 bin 328 olan stajyer-kursiyer sayısı, 1 milyon 180 bin 46 artışla 2024 itibarıyla 1 milyon 300 bin 374’e ulaştı.
Çocuk İşçiliği Meşrulaştırılıyor mu?
Bu veriler, Türkiye'de çocuk işçiliğinin artmasına işaret ediyor. Çıraklık ve stajyerlik uygulamalarının artması, çocukların erken yaşta işgücüne dahil olmasına ve çalışma hayatının zorluklarıyla yüzleşmesine neden oluyor.
CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bu duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlgezdi, iktidarın MESEM (Mesleki Eğitim ve Staj Uygulama Merkezleri) övgüleri ile öğrencileri işçi yapmaya çalıştığını ve çocuk işçiliğini meşrulaştırdığını savundu.
İlgezdi, "MESEM övgüleri ile öğrencileri işçi yapmaya çalıştığını unutmadık. Ama biz İstanbul'da 14 yaşındaki meslek lisesi öğrencisi Arda Tonbul'un staj adı altında çalıştırıldığı fabrikada feci bir iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini unutmadık. Kütahya'da, staj gördüğü atölyede üzerine sunta blokları devrilerek yaşamını yitiren 15 yaşındaki Erol Can Yavuz’u da unutmadık" dedi.