9 Eylül Gazetesi'nden Utku ÇELİK'in haberine göre, Kuruluşunda, çocuk haklarını temel alarak, demokratik ve ekolojik bir eğitim modeli geliştiren Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin (BBOM), en başarılı örneklerinden biri de İzmir’de faaliyet yürütüyor. Başka Bir Okul Mümkün İzmir Kooperatifi tarafından Bornova’da kurulan ‘İzmir Renkli Orman Anaokulu ve İlkokulu’ uyguladıkları proje tabanlı eğitim modeli ile çocukların hem akademik hem de sosyal becerilerinin yukarıya çıkması sağlıyor. 9 Eylül Gazetesine geliştirdikleri eğitim modeli ve uygulanışı hakkında açıklamalarda bulunan Renkli Orman Okulu Müdürü Yener Turgut Agat, çocukların kendi eğitimleri hakkında söz sahibi oldukları bir model geliştirdiklerini vurgularken, “Gerçek öğrenme, ancak onların söz sahibi olduğu ortamlarda gerçekleşir” ifadelerini kullanıyor.

Turgut Agat

‘ÇOCUKLARIN MERAKLARINI VE İHTİYAÇLARINI ESAS ALIYORUZ’

Renkli Orman Okulu Müdürü Yener Turgut Agat, BBOM modelinin çocukların öğrenim süreçlerini tamamen dönüştürdüğünü vurgulayarak, “Renkli Orman, hem anaokulu hem de ilkokul seviyesinde eğitim veriyor. Türkiye’deki diğer özel okullar gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıyız ve bakanlığın müfredatını takip etmek zorundayız. Ancak biz bu müfredatı, proje tabanlı öğrenme yöntemleriyle yeniden şekillendiriyoruz. Çocukların meraklarını ve ihtiyaçlarını esas alıyoruz. Her yaş grubu, kendi ilgi alanlarına göre projeler geliştiriyor. Bu süreçte akademik kazanımlar doğal bir şekilde öğreniliyor” diye konuştu.

İzmir Renkli Orman Anaokulu Ve İlkokulu-1

Özel okullarda 'ders kitabı' yasağı! Artık ücretsiz olacak... Özel okullarda 'ders kitabı' yasağı! Artık ücretsiz olacak...

‘YARATICILIK VE İŞ BİRLİĞİ BECERİLERİ GELİŞİYOR’

Proje tabanlı eğitim sayesinde çocukların öğrenirken, yaratıcılık ve iş birliği becerilerini de geliştirdiğini vurgulayan Agat, “Örneğin, mutfak projelerinde çocuklar sınıflarını mutfağa dönüştürüyor, alışveriş yapıyor ve yemek pişiriyor. Bu süreçte hem matematik hem de organizasyon becerilerini doğal bir şekilde öğreniyorlar. Projeler genellikle bir yemek kitabı hazırlama ya da mini bir restoran açma gibi somut ürünlerle sonuçlanıyor” diye söyledi.

Çocuklar Orman Yürüyüşünde

‘DOĞAYLA BAĞ KURMAYA ÖNEM VERİYORUZ’

Renkli Orman Okulu’nda, doğayla bağ kurmaya da büyük önem verdiklerinin altını çizen Agat, “Orman gezilerimiz sadece bir etkinlik değil, çocukların yaşam becerilerini geliştirdiği ve doğayı bir öğrenme aracı olarak gördüğü bir süreç. Örneğin, matematikte kesirler konusunu, ormanda yaptıkları gözlemlerle ilişkilendiriyoruz. Çocuklar öğrenirken merak ve yaratıcılıklarını ortaya koyuyor” diye vurguladı.

Çember-1

‘ÇOCUKLAR EĞİTİM SÜREÇLERİNDE AKTİF KATILIM GÖSTERİYOR’

Günlük ‘çember’ dedikleri toplantı ve haftalık meclis toplantılarıyla çocukların eğitim süreçlerine aktif katılım sağladıklarını dile getiren Agat, “Çocukların bu süreçlere katılımı, onların sadece öğrenen bireyler değil, aynı zamanda topluma katkı sağlayan aktif bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Gerçek öğrenme, ancak onların söz sahibi olduğu ortamlarda gerçekleşir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ