Buca’nın “Mucize”si yuvasına kavuştu Buca’nın “Mucize”si yuvasına kavuştu

Levent ARIÖZ / ÖZEL - 9 Eylül Gazetesi'nin gündeme taşıdığı Metin Oktay'ın futbol oynadığı tarihi Damlacık Sahası'nın unutulmaya yüz tutması haberi futbol kamuoyunda geniş yankı buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eşrefpaşa Semt Pazarı'nı düzenleme projesinde alanın tarihi önemi es geçilmiş ve çocuk parkı yapılması için projelendirilmişti. Türk futbolunun efsanesi Metin Oktay olmak üzere bir çok yıldız ismin futbol topuyla tanıştığı ve yeteneklerini geliştirdiği yer olan tarihi saha ile ilgili olarak İzmir futbol dünyasının önemli isimleri gazetemize özel açıklamalar yaptı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi de 9 Eylül Gazetesi'nin haberi üzerine bölgeyi daha derinden araştırmak için Fen İşleri Daire Başkanlığı'ndan görevlilerin bugün alanda çalışmalar yaparak bölgenin spor birikimine uygun bir projenin yapılabileceğinin müjdesini verdi. İşte değerli spor adamlarının tarihi Damlacık Sahası'yla ilgili görüşleri:

Damlacıksporlu eski futbolcu, Bülent Buda:

Damlacıkspor'da oynayan isimler içinde Metin Oktay'dan sonra profesyonel olarak en çok oynayan isim benim. Doğma büyüme Damlacıklıyım. 19 yıl Damlacık'ta yaşadım. Oradan 19 yaşında genç milli takıma gittim. Damlacık'taki o top sahasına, mezarlık deniyordu. Bölgede iki mezar arası vardı ve bir dere geçerdi. Ağaçlar ve küçük bir alana sahipti. Orada yer kapmaya çalışan, futbol oynamaya çalışan çocuklar yeteneklerini gösterirdi. O bölgenin daha çok Altınordu'ya kayan bir yapısı vardı. Rıdvan-Adnan Kardeşler, Necdet, Altınordu'dan Göztepe'ye giden kaleci Kenan. Karakedi Mustafa. Türk futboluna önemli değerler yetiştirdi Damlacık.

Damlacıksporlu eski futbolcu ve yönetici Fehmi Yaşoğlu:

Damlacık, eski İzmir'in en önemli yerleşim bölgelerinden biridir ve Damlacık Sahası çok kıymetli futbolcular yetiştirmiştir. Metin Oktay, Bülent Buda, İzmirsporlu Behçet, say say bitiremeyeceğimiz kadar isim. Sahada, Üçyol, Hatay, Yapıcıoğlu semtlerinin çocukları oynardı. Hatta Karşıyakalı efsane futbolcu Gode Cengiz'in bile burada top oynadığını bilirim. Ancak Damlacık Sahası'nın, yeni yapılacak parkla hiç bir ruhu kalmayacak. Bir kültürü gözler önünde yok etmeyelim. Yöneticiliğim döneminde de çok çabaladık. Hiç bir belediye o ruhu canlandırmamız için imkan vermedi. Keşke park son halini almadan, Damlacık'ın spor birikimini yansıtacak bir nostaljik saha, müze yada en azından bir anıt yapılsa.

İzmirsporlu eski futbolcu: Aydın Hepanıl:

Çocukluğumuz Bayramyeri'nde geçtiğinden Damlacık Sahası'ndan neredeyse çıkmazdık. Etrafta Damlacık kadar düz ve oynanabilir bir saha yoktu. Metin Oktay'ın da yetiştiği alan olduğundan çok revaçtaydı. Oradan çok profesyonel oyuncular yetişti. En meşhurları Metin Oktay'dı. Metin Oktay'ın Taçsız Kral filminde Oktay'ın çocukluk sahnesinin çekimlerini yerinde izlemiştik. O zaman biz de çocuktuk ve film setini izlemiştik. Yıllardır orayı gidip görmüyorum. Belediyeye ait bir arazı olduğu için yıllardır o bölgeye bir bine yapılmadı ama herkesin bir çok anısı var ve futbolla ilgili bir alan olarak kalabilse.

Gazeteci-Yazar Okan Yüksel:

Başka ülkelerin Metin Oktay gibi bir futbol efsanesi olsa, yaşadığı sokakları bayram yerlerine çevirirler. bastığı adımlara gül ağacı dikerler. Sakaklarına fotoğraflarını asarlar. Metin Oktay'la birlikte efsane olmuş Damlacıkspor'un o bölümünü kalkıp yoketmek yakışır bir şey değildir. Spor tarihimize, Efsane Metin Oktay'ın futbol oynadığı bu sahaya sahip çıkamıyorsak, istediğin büstü dik hiç bir faydası olmaz. Sadece bir yere anıtı dikip bu işi yaptım demek olmaz. O anıt dikildikten sonra yaş gününe kimse gelmedi. Yine Damlacık sevdalıları gittiler, karanfiller koydular. Mesele oraya sadece demir yığını yapıp çekip gitmek değil. Devamını getirebilmek.

Gazeteci-Yazar Nüvit Tokdemir:

Damlacık, İzmir'in en önemli semt sahalarından biridir. 1950'li ve 60'ların koşullarına bakıldığında, gençlerin spora olan eğilimlerini büyük önemde karşılayan, gençlerin farklı yönlere sapmasını engelleyen çok kıymetli bir spor alanıydı. Yetiştirdiği oyuncularla da üst düzey futbola hizmet etmiştir. Oradaki sahanın şu zamana kadar korunuyor olması bile büyük önem taşıyor. Keşke geçmişte olduğu gibi günümüzde de futbolcu üretimine devam etse ancak şu anki koşullarda semt sahalarının yaşaması mümkün değil. Damlacık'ta o çöküşün yansımasını yaşıyor. Damlacık'ın yeni imar yapılanması içinde Konak Belediyesi'nin bölgeyi nostaljik bir saha olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum

İzmir Büyükşehir inceleme başlattı

Nisan 2016'dan beri devam eden bölgedeki yenileme çalışmalarında tarihi Damlacık Sahası İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından park olarak projelendirilmişti. Yapılan haberi ilgiyle takip eden Belediye, bölgenin başta Metin Oktay olmak üzere bir çok futbol adamını yetiştiren tarihi bir birikime sahip olduğu konusunu farkettikten sonra, bugün Fen İşleri Daire Başkanlığı'ndan görevlileri tayin ederek bölgede çalışmalar yapacağını ifade etti.

Editör: Ahmet Kadıbeşegil