Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısının en yaygın nedenleri arasında diş çürüğü, diş yaralanmaları ve diş eti hastalıkları bulunmaktadır. Diş dolguları, yirmilik dişler, dişleri çok sert fırçalamak, diş eti çekilmesi, diş gıcırdatmak ve sinüs enfeksiyonları da diş ağrısına neden olabilir. Aynı zamanda çok sıcak veya çok soğuk içeceklerin tüketimi de ağrıyı tetikleyebilir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı, sıcak ve soğuk yiyeceklerle temas ettiğinde ya da çiğneme sırasında zonklayan, keskin ve sürekli ağrı şeklinde kendini gösterir. Dişte hassasiyet, diş etlerinde şişme, çiğneme esnasında ağrı, ağız kokusu, diş çevresi veya yanakta şişme ve ateş gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Diş Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Diş ağrısının kaynağını doğru bir şekilde belirlemek için diş hekimi hastalara birkaç soru sorar ve diş muayenesi yapar. Gerekli durumlarda röntgen çekilir. Nadiren bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi ileri görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısını hafifletmek için birkaç doğal yöntem uygulanabilir:

Tuzlu Su Gargarası

Tuzlu su ile ağız gargarası yapmak, dişlerin arasındaki kalıntıları temizler ve iltihaplanmayı azaltır. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eriterek, bu karışımla gargara yapılabilir.

Diş Temizliği

Diş aralarında kalan yiyecek kalıntıları, diş ve diş etine baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Diş ipi kullanarak bu kalıntıları temizlemek ağrıyı hafifletebilir.

Soğuk Kompres

Buz uygulamak, kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletebilir. Temiz bir havluya sarılmış buz, ağrıyan dişe uygulanabilir.

Oksijenli Su

Hidrojen peroksit (oksijenli su) ile gargara yapmak, diş ağrısını ve ağızdaki şişliği azaltabilir. Yüzde 3 hidrojen peroksiti eşit miktarda su ile karıştırarak gargara yapılabilir.

Ağrı Kesici

Şiddetli diş ağrısı durumunda ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Ancak bu sadece geçici bir çözüm olup, mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Karanfil

Karanfil, diş ağrısını hafifletmede etkili olan doğal bir anestetik ve antiseptik formu olan öjenol içerir. Karanfil yağı bir pamuğa damlatılarak dişe veya diş etine uygulanabilir.

Zencefil, Kekik, Çemen Otu veya Ekinezya Çayı

Doğal antibiyotik olarak bilinen zencefil, ekinezya ve kekik, diş ağrısını hafifletmede kullanılabilir. Taze zencefil dilimi çiğnenebilir veya kekik yağı ile ağız gargarası yapılabilir.

Sarımsak

Sarımsak, diş ağrısına neden olabilen bakterileri yok eden antibakteriyel özelliklere sahiptir. Taze sarımsağı ezerek dişe uygulamak ağrıyı hafifletebilir.

Elektrikli araç ithalatında yetkili servis zorunluluğu! Elektrikli araç ithalatında yetkili servis zorunluluğu!

Vanilya Özü

Vanilya özünde bulunan alkol, diş ağrısını uyuşturabilir ve antioksidanlar iyileştirici etki gösterebilir. Vanilya özü, bir pamuğa damlatılarak ağrıyan dişe uygulanabilir.

Kabartma Tozu Macunu

Kabartma tozu, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Yarım çay kaşığı kabartma tozu su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilip ağrıyan dişe uygulanabilir.

Nane Çayı Poşeti

Nane çayı poşeti, diş ağrısını uyuşturabilir. Poşeti kaynar suda demledikten sonra soğutup ağrıyan dişe uygulanabilir.

Yastık Kullanıp Başı Vücut Hizasından Yukarıda Tutma

Başı vücut hizasından yukarıda tutmak, kanın baş bölgesinde toplanmasını engeller ve ağrıyı hafifletebilir.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Diş ağrısını önlemek için diş ve diş etlerini sağlıklı tutmak önemlidir. Düzenli diş muayeneleri, günde iki kez florürlü diş macunu ile diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, sigaradan kaçınmak ve dengeli beslenmek bu süreçte yardımcı olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ