TİP 1 diyabet hastası çocuklar ve aileleri, şeker ölçümünde kullanılan sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alınmasını bekliyor. Yüksek maliyetli bu cihaz, çocukların hayatını kolaylaştırırken, aileler tarafından devlet desteği talep ediliyor.
Meclis’te gerçekleşen bütçe görüşmelerinde konuyla ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ailelerin bu taleplerine duyarlı olduklarını belirterek, “İlgili bakan arkadaşlarımızla çalışacağız ve en kısa sürede imkanlarımız çerçevesinde çözmeye çalışacağız” dedi.
Sensörler hayat kurtarıyor ancak maliyeti yüksek
Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin çocuk TİP 1 diyabet hastası olarak yaşamını sürdürüyor. Bu çocuklar, günlük şeker seviyelerini kontrol etmek için günde en az 10 kez parmaklarını delmek zorunda kalıyor. Şeker ölçüm sensörleri, cilt altına yerleştirilerek parmak delme işlemini ortadan kaldırıyor. Ancak sensörlerin maliyeti oldukça yüksek olduğu için aileler, bu cihazların devlet tarafından karşılanmasını talep ediyor.
Aylık maliyet 5 bin lirayı buluyor
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, cihazların maliyetiyle ilgili bilgi vererek, “Sensörlerin kullanım süresi genellikle 10 ila 14 gün arasında. Aylık maliyet ise yaklaşık 5 bin lirayı buluyor” dedi. Prof. Yılmaz, bu cihazların yalnızca çocukların değil, ailelerin ve sağlık ekiplerinin hayatını kolaylaştırdığını vurgulayarak, “Sensör, şeker düştüğünde hem çocuğa hem aileye haber veriyor ve sağlık ekipleri uzaktan 24 saat boyunca takip edebiliyor” ifadelerini kullandı.
Aileler ücretsiz sensör ve pompa desteği bekliyor
Günlük şeker ölçümleri bazen 12’yi bulurken, özellikle gece saatlerinde de bu işlemin yapılması gerekebiliyor. Bu durum, çocuklar kadar aileleri de zorluyor. Aileler, devletin şeker ölçüm sensörü ve insülin pompası gibi cihazları ücretsiz olarak sağlamasını talep ediyor.
Hayat kurtarıcı nitelikte olan bu cihazların karşılanması, hem çocukların hem de ailelerin yaşam kalitesini artıracak bir adım olarak görülüyor.