Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunlarından biri olan dolar/TL kuru, son yıllarda rekor üstüne rekor kırarak vatandaşın canını yakıyor. Peki, dolar/TL kuru ilerleyen yıllarda ne olacak? Bu sorunun cevabını ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs verdi. Bankanın yaptığı analize göre, dolar/TL kuru yıl sonunda 37 lirayı, 2027 yılında ise 48 lirayı bulacak!

Dolar/TL Kuru Neden Yükseliyor?

Dolar/TL kuru, birçok faktörden etkileniyor. Bunların başında, küresel piyasalardaki gelişmeler, ABD ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler, Türkiye’nin cari açığı, enflasyonu, faiz oranları, dış borcu, rezervleri, kredi notu ve jeopolitik riskleri geliyor.

Özellikle son dönemde, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi azaltacağı ve faiz artıracağı beklentisi, doların küresel olarak değer kazanmasına neden oluyor. Bu da, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.

Türkiye ise, hem iç hem de dış sorunlarla boğuşuyor. Yüksek enflasyon, düşük faiz, azalan rezervler, artan dış borç, kredi notunun düşmesi, siyasi belirsizlik ve jeopolitik gerilimler, Türk lirasının değer kaybetmesine yol açıyor.

Goldman Sachs’tan Dolar/TL Tahmini

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, dolar/TL kuru için uzun vadeli bir tahminde bulundu. Bankanın analizini, Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından paylaştı.

Babuşcu’nun paylaştığı tabloya göre, Goldman Sachs, dolar/TL’nin 3 ay sonra 32 TL, 6 ay sonra 34 TL, yıl sonunda ise 37 TL olacağını öngörüyor.

Banka, dolar/TL’nin 2025 yılında 40 TL’yi, 2026 yılında 44 TL’yi, 2027 yılında ise 48 TL’yi aşacağını tahmin ediyor.

Bu tahminler, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi durumunda herhangi bir iyileşme olmadığı varsayımına dayanıyor.

Dolar/TL Kuru Nasıl Düşer?

Dolar/TL kurunun yükselmesi, hem vatandaşın hem de devletin cebini yakıyor. Dolar/TL kurunun düşmesi için, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi reformlara ihtiyacı var.

Uzmanlara göre, Türkiye’nin dolar/TL kurunu düşürmek için yapması gerekenler şunlar:

  • Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uygulamak ve faiz oranlarını yükseltmek.
  • Cari açığı azaltmak için üretimi ve ihracatı artırmak, ithalatı azaltmak ve tasarrufu teşvik etmek.
  • Dış borcu azaltmak için bütçe disiplini sağlamak ve gelirleri artırmak, harcamaları kısmak ve borçlanma maliyetlerini düşürmek.
  • Rezervleri artırmak için döviz girişini sağlamak, döviz çıkışını önlemek ve döviz kurunu istikrarlı tutmak.
  • Kredi notunu yükseltmek için ekonomik ve siyasi reformları hayata geçirmek, yatırımcı güvenini artırmak ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak.
  • Jeopolitik riskleri azaltmak için bölgesel ve küresel sorunlara çözüm bulmak, ABD ve AB ile ilişkileri iyileştirmek ve barışçıl bir dış politika izlemek.
Kaynak: haber merkezi