Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarda boğaz ağrısı şikayetleri de artabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, bu durumun farklı nedenlere bağlı olabileceğini belirtiyor. Yazın virüslerin yaygınlığına dikkat çeken Seçkin, "Kışın olduğu gibi yazın da virüsler yaygın. Tatil döneminde havaalanları, oteller ve yaz okulları gibi kalabalık yerlerde hastalıklar bulaşabiliyor," diyor.

Boğaz Ağrısının Çeşitli Nedenleri

Dr. Seçkin, çocuklarda boğaz ağrısına neden olan etkenlerin başında virüslerin geldiğini ifade ediyor. "Rhinovirüs, koronavirüs ve el-ağız-ayak hastalığı virüsü gibi virüsler boğaz ağrısına yol açar," diyen Seçkin, ayrıca bakteriyel enfeksiyonların da boğaz ağrısına sebep olabileceğini belirtiyor. "Beta bakterisi, boğaz enfeksiyonlarının yüzde 15-30'undan sorumludur," diye ekliyor.

Dondurma ve Boğaz Ağrısı İlişkisi

Dondurma, yazın vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Ancak aileler, dondurmanın boğaz ağrısına yol açıp açmadığı konusunda endişeli olabiliyor. Dr. Seçkin, bu konuda şu açıklamayı yapıyor: "Normalde dondurma boğaz ağrısına neden olmaz. Çocukları bebeklikten itibaren soğuktan aşırı korursak, soğuk tükettiğinde boğazı ağrıyabilir. Çocukları normal hava koşullarına uygun şekilde giydirmek ve alıştırmak önemli."

Dondurma 2

Reflü ve Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısının yiyeceklerle de ilişkili olabileceğini belirten Dr. Seçkin, reflü yapan yiyeceklerin boğaz ağrısına yol açabileceğini vurguluyor. "Kızartma, çikolata, paket gıdalar, kavrulmuş kuruyemişler ve gazlı içecekler boğaz ağrısı yapabilir. Evde yapılan limonata ve taze sıkılmış meyve suları ise bu tür sorunlara yol açmaz," diyor.

Hulusi Akar, tepki çeken 'Allah korkusu' sözlerini tekrarladı: 'Eğitimin temeli bu' Hulusi Akar, tepki çeken 'Allah korkusu' sözlerini tekrarladı: 'Eğitimin temeli bu'

Streptokok ve Boğaz Ağrısı Belirtileri

Streptokok bakterisinin neden olduğu boğaz ağrısına da dikkat çeken Dr. Seçkin, bu durumun belirtilerini şöyle sıralıyor: "Ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtiler olabilir. Boyundaki lenf bezleri şişer, burunda iltihaplı akıntı görülebilir. Öpücük hastalığında ise bademciklerin üzeri beyaz bir tabakayla kaplanır."

Boğaz Ağrıs

Boğaz Ağrısı İçin Test ve Tedavi

Her boğaz ağrısında test yapılması gerekip gerekmediği konusunda Dr. Seçkin, "Boğazda şişlik, kızıl döküntüsü, enfeksiyon ve lenf bezi şişmesi gibi belirtiler varsa, test yapılmadan da antibiyotik başlanabilir," diyor. Antibiyotik tedavisinin gerekliliğine de değinen Seçkin, "Beta bakterisinin sıklığı yüzde 30'dan fazla olmaz. Boğaz ağrısına neden olan hastalık neyse, o hastalığın tedavisi uygulanır," diye ekliyor.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Evde boğaz ağrısına karşı yapılabilecekler hakkında da bilgi veren Dr. Seçkin, "Boğazı ağrıyan çocuğa sık sık su içirmek önemlidir. Boğazın nemli kalması ağrıyı azaltır. Çocukların sağlıklı beslenmesine özen gösterilmeli ve reflüye neden olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Deniz suyu ile gargara yapmak da etkili olabilir," diyor. Ayrıca, kırmızı meyvelerin ve balın boğaz ağrısına iyi geldiğini belirten Seçkin, "Çocuk bir yaşından büyükse, boğazı ağrıdığında günde üç kez bir çay kaşığı bal yedirilebilir," şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ