Küresel piyasalar, ABD'deki resesyon endişeleriyle birlikte belirsizlik içinde. ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarının yavaş da olsa ekonomiyi etkilediği gözlemleniyor. Bu hafta açıklanan verilerde iş gücü piyasasında yavaşlama belirtileri artarken, piyasalarda ABD ekonomisinin resesyona girebileceği endişesi güçleniyor.

Yatırımcılar uzun süredir enflasyon ve resesyon endişeleri arasında kalmışlardı, ancak son gelişmelerle birlikte resesyon endişesi öne çıkmaya başladı ve görece riskli varlıklara olan ilgi azaldı. Tahvil piyasalarında güvenli liman arayışı devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşüş yaşadı.

Bu gelişmeler ABD Merkez Bankası'nın para politikalarına ilişkin beklentileri de etkiliyor. Para piyasalarında Banka'nın gelecek ay faiz artışlarını sonlandıracağı öngörüsü öne çıkıyor. Ancak yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, ekonomik gidişata ilişkin daha net bir resim çizebilir.

Bu arada, Türkiye'de dolar ve euro fiyatları da serbest piyasada dalgalanıyor. Dolar ve euro fiyatlarındaki artışlar ekonomik belirsizlikleri daha da artırıyor.

Avrupa borsaları, dün karışık bir seyir izledi. Bölgede açıklanan makroekonomik veriler ekonomiye ilişkin karışık sinyaller verirken, enflasyon beklentilerinin yavaşladığı görüldü. Ancak ekonomik aktivite de güçlü kalmaya devam ediyor. Almanya'da sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 4,8 artarak yüzde 0,3'lük beklentileri oldukça geride bıraktı. Bölge genelinde hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50 üzerindeki seyrini sürdürerek genişlemeye işaret ederken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay yapılacak toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Tahvil piyasalarındaki alış ağırlıklı seyrin Avrupa'da da etkili olduğu görülüyor. Söz konusu gelişmelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,53, Fransa'da CAC 40 endeksi 0,39 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,59 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık seyirle başladı.

Asya borsalarında ise bugün satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bölge ülkelerinin merkez bankaları piyasaları şaşırtmaya devam ediyor. Yeni Zelanda Merkez Bankası, dün 25 baz puanlık piyasa beklentilerine karşın politika faizini 50 baz puan yükseltirken, bugün Hindistan Merkez Bankası 25 baz puanlık faiz artışı beklentilerine karşın politika faizini yüzde 6,50'de sabit bıraktı.

Çin'de açıklanan verilere göre, hizmet sektörü PMI 57,8'e, bileşik PMI ise 54,5'e çıktı. Öte yandan, Japon tahvillerindeki satış baskısının bugün yavaşladığı görülürken, Japonya'nın 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 0,47 seviyesinde bulunuyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 09.00 İngiltere, mart ayı konut fiyat endeksi

• 09.00 Almanya, şubat ayı sanayi üretimi

• 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

• 15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
 

Editör: Kazim Bozkurt