DSÖ Filistin bürosu, bugün Gazze’de 7 Ekim’den bu yana yaşanan sağlık hizmeti eksikliğine dikkat çekerek bölgenin tıbbi tablosunu ortaya koydu. DSÖ paylaştığı grafikte, saldırı öncesinde de sağlık hizmeti problemleri yaşayan Gazze’de kanser, şeker, kalp ve ruh sağlığı sorunları olan hastaların ilaç sıkıntısının arttığını ve sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını belirtti. DSÖ, Gazze için insani yardım malzemelerinin (yakıt, su, gıda, tıbbi malzeme) sağlanması ve hastaların tahliye edilmesi çağrısını yineledi. ​DSÖ, 7 Ekim’den önce ‘günlük 500 insani ve tıbbi yardım’ içeren TIR’ın girdiğini belirterek 21-30 Ekim arasında ise toplamda sadece 143 TIR’ın girdiğini ifade etti.

HASTANELERDE HİZMET VERMEK GİDEREK ZORLAŞIYOR

DSÖ, hizmet verebilen hastanelerin kapasitesinin giderek azaldığını vurgulayarak tıbbi malzeme ihtiyacının arttığını ifade etti. İlaç stoku ile ilgili "Temel ilaçların 7 Eki̇m'den önce bi̇r aydan daha az stoku kalmıştı" denildi. Paylaşılan grafikte, “Birinci basamak sağlık tesislerinin yalnızca üçte biri çalışır durumdayken, açık kalan hastanelerin yüzde 66'sında büyük kayıplarla başa çıkabilmek için hizmetler önemli ölçüde azaldı” ifadeleri yer aldı.

Grafikte yer alan verilere göre, Gazze’de her yıl sağlık hizmetlerine erişmesi gereken 122'si çocuk olmak üzere 2 bin kanser hastası,1000 böbrek hastası, 60 bin şeker hastası, 45 bin akciğer hastası ve 485 bin ruh sağlığı problemi yaşayan hastanın olduğu belirtti. Gazze’de saldırı öncesinde sağlık hizmetine erişimin halihazırda zor olduğunu ve her gün 100 hastanın Gazze dışından sağlık hizmeti alabildiğini vurgulayan DSÖ, saldırılarla birlikte bu imkanın ortadan kalktığını kaydetti. 

DSÖ, kanser hastaları için tedavi sağlayan Türk-Fİlistin Dostluk Hastanesi'nin saldırı öncesinde yakıt azlığı nedeniyle kapanmakla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. 

Kaynak: DHA