Ay'da 120 milyon yıllık keşif Ay'da 120 milyon yıllık keşif

Bilim insanları, Dünya'nın katmanlarına ilişkin çarpıcı bir keşfe imza attı. Yeni araştırmalar, gezegenimizin bilinen katmanlarına ek olarak bir katmanın daha olabileceği iddiasını ortaya koydu. Araştırmacılar, Dünya'nın iç çekirdeğinin derinliklerinde başka bir çekirdek daha olabileceğini öne sürüyor. Bu keşif, Dünya'nın yapısı hakkındaki bilgilerimizi değiştirebilir ve ders kitaplarının yeniden yazılmasına neden olabilir.

DÜNYA'NIN GİZLİ KATMANLARI ORTAYA ÇIKIYOR

Dünya üzerindeki araştırmalar devam ederken, gezegenimizin az bilinen bölgelerine dair yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Son araştırma, iç çekirdek'in derinliklerinde gizlenen bir katmanın varlığına işaret ediyor.

DÜNYA'NIN KATMANLARI

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli jeofizik profesörü Joanne Stephenson, 2021 yılında Dünya'nın yapısını, "Geleneksel olarak bize Dünya'nın dört ana katmandan oluştuğu öğretildi: kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek" şeklinde açıklamıştı. Dünya'nın dış kabuğunun altında ne olduğuna dair bilgilerimiz, çoğunlukla volkanların açığa çıkardığı veriler ve sismik dalgaların hareketlerine dayalı tahminlerden oluşuyor. Bilim insanları, bu dolaylı gözlemlerden yola çıkarak sıcaklığı 5 bin dereceyi aşan iç çekirdek'in, Dünya'nın toplam hacminin yalnızca yüzde 1'ini oluşturduğunu hesapladı.

"DERS KİTAPLARI YENİDEN YAZILABİLİR"

Daha sonraki araştırmalarda ise Stephenson ve meslektaşları, Dünya'nın iç çekirdeğinin aslında iki ayrı katmandan oluşabileceğine dair kanıtlar buldu. Stephenson, bu keşfin yapıldığı dönemde "Bu çok heyecan verici. Ders kitaplarını yeniden yazmamız gerekebilir" açıklamasında bulunmuştu.

DEMİRİN YAPISINDAKİ DEĞİŞİM

Bilim insanları, araştırma sırasında iç çekirdek'te bulunan demirin yapısında bir değişikliğe işaret edebilecek kanıtlar keşfetti. Bu durum, Dünya tarihinde belki de iki ayrı soğuma olayının yaşandığı ihtimalini ortaya koyuyor.

Bu bulgular, Dünya'nın yapısına ilişkin mevcut modellerimizle bazı deneysel kanıtların neden uyuşmadığını açıklayabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ