Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye'nin ilk insanlı uzay bilim misyonundan dönen astronot Alper Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen "Schrenkiella parvula" bitkisine ilişkin uzay deneyinin sonuçlarını paylaştı. Deney, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın yürütücülüğünde, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan'ın araştırmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi.
Zorlu Şartlara Uyum Sağlayan Bitki Uzayda da Yaşadı
Yüksek tuzlu ortamlara dirençli olan "Schrenkiella parvula" bitkisinin, çok zayıf yer çekiminde yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdüremeyeceği deneyde araştırıldı. Deney süresince bitkilerin fotoğrafları proje ekibine günlük olarak ulaştırıldı.
Bitkiler Mikro Yer Çekimine Uyum Sağladı
Doç. Dr. Barış Uzilday, deneyin ikinci ve üçüncü gününde bitkilerin çimlendiğini gözlemlediklerini açıkladı. Beklenen büyüme seviyesine ulaşıldığını, ancak bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinin mikro yer çekimi ile farklılık gösterdiğini belirten Uzilday, "Schrenkiella parvula" bitkisinin Mars gibi zorlu şartlara adapte olabilen bir bitki olduğunu ve insanlığın ileride tarım yapmayı amaçladığı yerlerde ıslah sağlayabilecek öncü özelliklere sahip olduğunu vurguladı.
Uzaydan Gelen Kapsül Türkiye'ye Getirilecek
Deneyin sonunda astronot Alper Gezeravcı tarafından hasat edilen bitkiler, metabolik süreçleri tamamen durdurmak için bir solüsyon ile işlendi. Daha sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'nda -80 santigrat derecede derin dondurucuya aktarılan bitkiler, aynı sıcaklıkta kapsül içinde Dünya'ya getirilecek. Türkiye'ye getirilmesi ardından bitkilerin büyüme performansı ve mikro yer çekimi altında tuza nasıl yanıt verdiği araştırılacak.
- Deneyin sonuçları, uzay ortamında bitki yetiştirme ve diğer gezegenlerde tarım yapma imkanları hakkında önemli bilgiler sağlayacak.
- Ege Üniversitesi, deneyin devam aşamalarında da yer alacak ve elde edilen verilerin analizine katkıda bulunacak.
- Deneyin sonuçları, bilimsel makaleler ve konferans bildirileri aracılığıyla uluslararası bilim camiasıyla paylaşılacak.