Ege Bölgesi’nde art arda meydana gelen depremler üzerine Muğla, Aydın, Denizli, Manisa ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları, İzmir’de acil toplantı gerçekleştirdi. CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in koordinesinde yapılan toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Günaydın ve Murat Bakan da katıldı.

Batman'da yolcu otobüsü alev alev yandı Batman'da yolcu otobüsü alev alev yandı


Toplantının ardından açıklama yapan Gökan Zeybek, Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekerek, “İki gün sonra 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü. Tarihimizde en büyük yıkıma neden olan depremler sonrası, Ege’deki sarsıntılarla ilgili değerlendirmeler yaptık” dedi. Zeybek, 2020 İzmir depremi ve Kahramanmaraş depremleri sonrası hazırlanan toplam 1412 sayfalık raporun TBMM’de görüşüldüğünü ancak riskli yapıların dönüşümü konusunda yeterli adımların atılmadığını vurguladı.

Whatsapp Image 2025 02 04 At 15.50.47
Zeybek, deprem vergisiyle toplanan 40 milyar TL’nin amacına uygun kullanılmadığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı, yerel yönetimlerin kentsel dönüşümü hızlandırması gerektiğini söylüyor. Ancak belediyelerin İller Bankası’ndan aldığı pay kesilirken, bir de kentsel dönüşüm için kaynak ayırmaları bekleniyor. Bu büyük bir çelişkidir” ifadelerini kullandı.
Toplantıda belediyelerin itfaiye daire başkanları, afet koordinasyon merkezi (AKOM) yetkilileri ve ilgili birimlerle bir araya gelerek acil durum planlarını netleştirdiğini belirten Zeybek, “Belediye başkanlarının çağrısına gerek olmadan, daire başkanları olası bir depremde yol haritasını belirledi. Acil eylem planı yarın itibarıyla tamamlanmış olacak” dedi.
Ege kıyılarında tsunami erken uyarı sisteminin bulunmadığına dikkat çeken Zeybek, “İzmir ve çevresinde aktif fay hatları var. Riskli yapılar için bakanlıklarla birlikte acil yol haritası çıkarılmalı” çağrısında bulundu. Afet toplanma alanlarının yalnızca günlük toplanma noktaları olarak değil, hijyen gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı şekilde planlanması gerektiğini de ekledi.


İmar Yönetmeliğindeki Değişikliklere Tepki 


Zeybek, yeni imar yönetmeliğinde yapılan bazı değişiklikleri de eleştirerek, “Zemin artı dört katın üzerindeki binalarda çıkma yapılmayacak denirken, şimdi bu sınır zemin artı yedi kata çıkarılıyor. Kısa kolon riskini azaltan düzenlemenin süresi ise bir yıl daha uzatıldı. Deprem riskinin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede bu kararları kimler alıyor, hangi baskı grupları devreye giriyor?” diye sordu. Deprem gerçeğiyle yüzleşilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, yapı stokunun hızla iyileştirilmesi ve kamu kaynaklarının riskli binaların dönüşümüne yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Özge UYANIK