9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre; Prof. Dr. Necdet Budak Rekötrlüğünde 2024-2025 eğitim yılında üniversite kapılarını zamla açtı. Ege Üniversitei'nde öğrencilere yemek ücretlerinde yüzde 100'e varan zam yapıldı. Öğle yemeği fiyatı fiyatı 15 liradan 30 liraya, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ücretleri ise 35 liradan 60 liraya yükseltildi. Barınma ve sağlıklı gıdaya ulaşımda zorluk yaşayan öğrenciler okulllarının yemekhanelerine yapılan zamla da bir darbe yediler.
'ÖĞRENCİLER 13 GÜN YEMEK YİYEBİLİYOR'
Bu duruma göre yapılan zamlarla birlikte 2 bin lira KYK bursu alan bir öğrencinin yalnızca 13 gün dayanabildiğini söyleyen Ege Üniversitesi öğrencilerinden Eymen Keşan, "Yemekhane ücretleri son zamlarla birlikte yüzde 100'e varan bir zamla ilk öğün 30 TL ikinci ve üçüncü öğün 60 TL şeklinde güncellendi. Fakat ben dün sorduğumda yemekhanedeki çalışanlara bize 50 TL dediler. Üniversite ise bize 60 TL olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz günlerde öğrenci köyüne de %300'e varan bir zam yapıldı üzerine birde yemekhanelere yüzde 100 zam yapıldı. Öğrencilerin sırtına yeterince yük yokmuş gibi birde zamlar biniyor. Ben yemekhaneyi ucuz olduğu için kullanıyordum. Fakat geçen yıl da yapılan zamla birlikte hem fiyatlar artmıştı hem ürünlerin kalitesi çok düşüktü. Geçen sene yediğimizde karnımızın ağrıdığı, midemizin bulandığı oluyordu. Öğrenci köyünde kalan bir öğrenci için günde 3 öğün 150 TL yapıyor. Kaba bir hesap yaptığımızda ise barınma ve gıdayla birlikte bu aylık 10 bin TL'ye denk geliyor. Baktığımız zaman öğrenci bursları 2 bin TL. Bu ücretlerle bir öğrenci ancak 13 gün dayanabilir" diye konuştu.
'EKONOMİK KRİZ ÖĞRENCİLERİN OMZUNDA'
Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin yükünü öğrencilerin sırtına bindiğini söyleyen Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Sekreteri Efem Bilgiç ise şunları söyledi;
"Ege Üniversitesi’nde yemekhane ücretlerine yapılan bu yüzde 100'lük zam, zaten ekonomik krizle boğuşan öğrenciler için büyük bir darbe oldu. Sosyal devlet ilkesini uzun zamandır bir kenara atan siyasi iktidar, kötü yönetimin faturasını gençlere kesiyor. Artık geleceğimize zarar verir hâle gelen bu anlayış, gençlerin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamasını zorlaştırıyor. Akademik ve idari özerkliğe sahip olması gereken Ege Üniversitesi yönetimi ise krizin yükünü öğrencilerin ve çalışanların omuzlarına yüklüyor. Önce personelin çocuklarına hizmet veren kreşini kapatma girişiminde bulundular, tepkiler gelince geri adım attılar. Ama çözümü özelleştirmede ve fahiş ücret artışında buldular. Şimdi de aynı anlayışı, yemek ücretlerine açıklanan resmî enflasyonun çok üzerinde yapılan bu zamda görüyoruz. Hâlbuki sosyal devlet dediğimiz şey, öğrencilere sadece eğitim değil, sağlıklı ve uygun fiyatlı beslenme imkânı da sunmayı gerektirir. Ancak görünen o ki, kamu gücü “paydaş” dedikleri sermayeye verdiği değeri, öğrencilere ve halka vermiyor."