Eğitim Sen, 2024-2025 eğitim-öğretim yılına başlarken "Durum Raporu"nu açıkladı. Genel Başkan Kemal Irmak, öğrencilerin ücretsiz yemek hakkından, MESEM, ÇEDES projelerine, taşımalı eğitimden deprem bölgesindeki sorunlara kadar birçok konuda ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı.
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR
Irmak, toplumsal eşitsizliklerin eğitim alanındaki sorunların başında geldiğini ve bu durumun çocuklar arasında fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini belirtti.
TAŞIMALI EĞİTİMDE GERİ ADIM
Taşımalı eğitimin kaldırılmasıyla birlikte kırsal kesimdeki öğrencilerin okula ulaşımında büyük sorunlar yaşandığına dikkat çeken Irmak, bazı velilerin çocuklarını okula götürürken kaza yaptığını ve yaralandığını ifade etti. Irmak, "Kamusal ve bilimsel eğitimden her geçen gün vazgeçilmesinin sonucunda bugün birçok çocuğunuz eğitime erişemiyor, nitelikli eğitim alamıyor ya da eğitime erişemediği için okulu terk ediyor" dedi.
MESEM VE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ
Irmak, MESEM projesi nedeniyle 12 çocuğun hayatını kaybettiğini, onlarcasının da yaralandığını belirterek, "Devlet eliyle çocuk sömürüsü ve çocuk işçiliği meşru hale getiriliyor" dedi. ÇEDES projesiyle ise eğitimde ve toplumsal alanda yaşanan sorunların örtbas edilmeye çalışıldığını ifade etti.
CİNSİYET AYRIMCI EĞİTİM YAKLAŞIMI
Eğitim sisteminde cinsiyet ayrımcılığına da dikkat çeken Irmak, "Sürekli aile kavramı üzerinden bir cinsi yok sayan ya da o cinsi sürekli o aile kavramı içerisinde daha çok itaat eden, itaat etmesi gereken, ona tanımlanan görevleri yapmakla yükümlü olan bir algıyı toplum üzerinde oluşturmaya çalışan bir eğitim sistemiyle karşı karşıyayız" dedi.
OKULLARDA HİJYEN SORUNU
Okullarda yeterli temizlik personelinin olmaması nedeniyle hijyen koşullarının sağlanamadığını belirten Irmak, "Çocukların ve bütün olarak ülkenin hijyen koşulları sağlanamadığı için birçok salgın hastalıkla karşı karşıya kalacağız" dedi.
YOKSULLUK VE AÇLIK
Okullarda artan yoksulluğa da değinen Irmak, "Gün boyunca sadece tuvaletten su içerek okuldan gününü geçiren, suyla karnını doyurmaya çalışan yüzde 20'lik bir kesim var" dedi ve devletin çocuklara ücretsiz yemek ve temiz su sağlaması gerektiğini vurguladı.
DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM SORUNLARI
Irmak, deprem bölgesindeki 11 ilde okul çağındaki 4 milyon çocuk ve 220 binin üzerinde eğitim emekçisinin hala ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Okul binalarının yetersizliği, temizlik, içme suyu, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması gibi sorunlar devam ediyor. Özellikle Hatay'da eğitim binalarının üçte birinin hasar gördüğünü ve yeni okul inşaatlarının yavaş ilerlediğini belirten Irmak, bu durumun öğrencilerin eğitim hakkına erişimini zorlaştırdığına dikkat çekti.