Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Mayıs ayı toplantısında ekonomi politikalarının ve yapısal reform gündeminin eşgüdüm içerisinde daha etkin uygulanmasına yönelik değerlendirmeler yapıldığı belirtildi.

"Ekonomide Olumlu Gelişmeler"

Açıklamada, On İkinci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında belirlenen eylemlerin kararlılıkla uygulandığı ve olumlu sonuçlar alındığı ifade edildi. Bu kapsamda, cari açıkta düşüş, uluslararası kaynak girişlerinde artış, rezervlerde güçlenme ve risk göstergelerinde iyileşme kaydedildiği belirtildi. İşgücü piyasasında güçlü görünümün korunduğu, istihdamda tarihi yüksek seviyelere ulaşıldığı ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerde seyrettiği vurgulandı.

"Enflasyonla Mücadele ve Fiyat İstikrarı"

Öncelikli hedefin fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi olduğu belirtilen açıklamada, para politikasındaki sıkı duruşun maliye ve gelirler politikası ile desteklenmesiyle yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklendiği ifade edildi. Ekonomide dengelenme ve finansal istikrarın güçlenmesinin enflasyonla mücadeleye destek olduğu vurgulandı.

"Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"

13 Mayıs 2024 tarihinde detayları paylaşılan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile kamuda harcama kontrolü ve tasarrufların artırılması, yatırımların öncelikli alanlara yönlendirilmesiyle dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlanmasının beklendiği belirtildi. Programın temel sac ayaklarından olan yapısal reformlar ana gündem maddesi olarak açıklandı.

"Yapısal Reformlarda İlerleme"

Bugünkü toplantıda, OVP’de takvimlendirilmiş ve 2024 yılı ilk yarısında tamamlanması öngörülen yapısal reformlarda gelinen aşama değerlendirildi ve çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi. OVP kapsamında öngörülen 81 eylemden 2024 yılı ilk çeyrek itibarıyla 20 tanesinin tamamlandığı ve diğer eylemlerde de önemli mesafe kaydedildiği belirtildi.

"Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modeli"

Toplantıda, tarımsal üretim planlaması ve yeni destek modelinin detaylı olarak istişare edildiği ifade edildi. Model ile gıda arz güvenliğine yönelik stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarının belirlenerek üretim planlaması yapılacağı belirtildi. Ayrıca, tarımsal üretimde ve su kullanımında yeni teknolojilerin kullanımı ile verimliliğin artırılması ve yurt içinde üretimin geliştirilmesine yönelik adımların değerlendirildiği açıklandı.

Editör: Kazim Bozkurt