İsviçre’de emeklilerin geleceğine yönelik iki önemli teklif bugün halk oylamasına sunuldu. Oylamada, hükümetin her iki konuda da karşı çıktığı teklifler, halkın büyük çoğunluğunun emeklilerden yana tavır almasıyla sonuçlandı.

İsviçre basınında yer alan haberlere göre, emeklilerin alım gücünü korumak için önerilen “13. maaş” teklifi, halkın yüzde 58’inin desteğini aldı. Emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması teklifi ise halkın yüzde 75’i tarafından reddedildi.

13. MAAŞ NASIL UYGULANACAK?

İsviçre’de ortalama emekli maaşının 1800 İsviçre Frangının altında olduğu ülkede, İsviçre Sendikalar Federasyonu ve sol partiler, emeklilere her yıl bir ek maaş verilmesini önermişti. “Emeklilikte daha iyi yaşam girişimi” adı verilen, kamuoyunda “13. Maaş” olarak bilinen bu teklife, İsviçre’nin sağcı hükümeti ve parlamentosu karşı çıkmıştı. Sağcı, liberal ve merkez partiler ile iş dünyası, bu teklifin çalışan genç neslin vergi ve sosyal güvenlik yükünü artıracağını savunmuştu.

İsviçre televizyonu SRF’nin haberine göre, bu teklif referandumda beklenenden daha fazla destek buldu. İlk sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 58’i emeklilere 13. maaş önerisine “evet” dedi. Ret oranı ise yüzde 42 olarak gerçekleşti.

Ancak 13. maaşın hayata geçmesi için İsviçre’deki 23 kantonun çoğunluğunun yani en az 12’sinin onayı gerekiyor. SRF televizyonu, sayılan oylar arasındaki farkın bunu sağlayacak kadar büyük olduğunu belirterek teklifin kabul edileceği tahmininde bulundu. Teklif, kabul edilmesi halinde 2026 yılından itibaren uygulanacak.

YAŞ YÜKSELTMEYE ‘HAYIR’ DEDİLER

Öte yandan, Swiss Info sitesinin haberine göre, emeklilik yaşını yükseltme teklifi de halkın büyük tepkisiyle karşılaştı. Buna göre, bu teklife “hayır” oyu verenlerin oranı şu an için yüzde 75. İsviçre basınına göre fark, “evet” oylarının kapatamayacağı kadar büyük.

İSVİÇRE’DE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

İsviçre’de şu an için en düşük aylık emekli maaşı 1225 İsviçre Frangı. En yüksek maaş ise 2450 frank. Emekli çiftler için üst sınır ise 3 bin 675 frank olarak belirlenmiş durumda.

Ülkede daha önce haftalık çalışma süresinin kısaltılması ve çalışanlara daha fazla tatil hakkı tanınması gibi öneriler referandumda reddedilmişti. Bugünkü oylamada ise halkın daha farklı bir tutum sergilediği görüldü. İsviçre’de son dönemde yaşam maliyetinin yükselmesi, halkın endişelerini artırmıştı. Ülkenin en büyük şehri olan Zürih, dünyanın en pahalı şehri olma unvanını Singapur ile paylaşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ