"Emekliler Yılı" ilan edilen 2024, emekliler için en kötü aylıkları beraberinde getiriyor. 2003 yılında en düşük işçi emekli aylığının asgari ücrete oranı 1,47 iken, 2024'te bu oran 0,61'e düştü. En düşük memur emeklisi maaşının oranı da aynı dönemde 1,87'den 0,80'e geriledi.

Emekliler, dizginlenemeyen enflasyondan da ağır darbe aldı. Yılbaşında 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılan en düşük emekli aylığının alım gücü, 4 ayın sonunda bin 577 TL eriyerek 8 bin 423 TL'ye geriledi. Yılbaşında 12 bin 920 lira alan en düşük memur emeklisi 4 ayda 2 bin 37 TL değer kaybederek, alım gücü 10 bin 883 TL'ye düştü.

Zam Beklentisi ve Temmuz'da Görünme Riski Olan Sıfır Zam

Temmuz ayında enflasyona göre zam bekleniyor. Memur ve memur emeklilerine yüzde 9,17 enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20,1 oranında zam yapılacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25,4 oranında zam yapılacak.

Ancak 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya düşecek. Emekli aylıkları ile açlık sınırı arasındaki fark da giderek açılıyor. TÜRK-İŞ verilerine göre Aralık 2023'te 14 bin 431 TL olan açlık sınırı 4 ayda 17 bin 725 TL'ye yükseldi.

25 Mayıs'ta 8 İlde Miting: Zam ve Eşitsizlik Talepleri

Emekliler, zam ve eşitsizlik taleplerini dile getirmek için 25 Mayıs'ta İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Ordu Fatsa, Mersin Tarsus ve Balıkesir Burhaniye'de miting düzenleyecek.

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, mitingde dile getirilecek talepleri şöyle sıraladı:

  • Emekli aylığı en düşük asgari ücretle eşitlenmelidir.
  • En düşük emekli aylığı yeni işe başlamış vasıfsız bir memur maaşıyla eşitlenmeli ve kademelendirilmelidir.
  • Memura verilen seyyanen zam tüm emeklilere verilmelidir.
  • Bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.
  • İntibak Yasası çıkarılması ve önceden emekli olan işçi emeklileriyle sonradan emekli olanların maaşlarındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.
  • Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı. Sağlık hizmetleri erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır.
  • Sendikal haklarımızın engellenmemesi, sendikamızı kapatmak için açılan davalardan vazgeçilmesi.
  • Anayasa'da olan sendika hakkımızın tanınması.
Editör: Kazim Bozkurt