Son günlerde "Çalışan emeklilerin maaşları kesilecek" şeklinde yayılan söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Mevcut yasalar göre, emeklilerin maaşları kesilmiyor aksine bazı durumlarda üç aylık alma imkânı bile bulunuyor.
Mevcut yasalar emeklilerin çalışmasının önünde bir engel oluşturmuyor. Emekliler; Hizmet akdine bağlı olarak, Kendi işlerini kurarak, Kamu kurumlarında çalışarak gelir elde edebilirler. İşveren yanında çalışan emekliler için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor. Bu prim, emekli maaşından değil işveren tarafından ödeniyor. Bağ-Kur kapsamında kendi işini yapan emekliler ise SGDP kapsamında herhangi bir kesintiyle karşılaşmıyor.
İşyerinde Çalışan Emekli Kaç Maaş Alabilir?
Emekli olduktan sonra memur olarak çalışanların maaşları kesilir. Ancak memuriyetten ayrıldıklarında emekli aylıkları yeniden bağlanır.
EMEKLİLERİN MAAŞINI KESİLECEK Mİ?
Şu an için çalışan emeklilerin maaşlarının kesilmesiyle ilgili herhangi bir yasa ya da uygulama bulunmuyor. Tüm emekliler, uygun koşulları sağladıkları takdirde çift veya üç maaş alabiliyor.
KİMLER EMEKLİ MAAŞI ALABİLİR?
Eşinden Ölüm Aylığı (Dul Maaşı) Alanlar: Eşi vefat eden bir kişi, cinsiyet fark etmeksizin ölüm maaşı alabilir. Emekli ya da çalışan kişi de bu aylığı almaya devam eder. Ancak oranlar %75'ten %50'ye düşer.
Emekli Olanlar: Emekli olan bir kişi, çalıştığı işyerinden maaş almaya devam ederken kendi emekli aylığını da alabilir.
Yetim Kız Çocuklar:
Anne veya babası vefat eden, çalışmayan ya da evlenmeyen kız çocuklar, ölen ebeveynlerinden aylık alabilir. Emekli Sandığı kapsamında olan kız çocuklar SSK ya da Bağ-Kur'dan maaş alırsa kesilmez. Ancak memur olurlarsa maaş kesilir.