9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinde son zamanlarda her gün yayınlanan tağşiş ürünler tartışılmaya devam ediyor. Yayınlanan listelere adeta 'abone' olmuş işletmelere nasıl bir yaptırım uygulandığı bilinmezken vatandaşın ekonomik darboğaz yüzünden sıklıkla tercih ettiği ucuz işletmeler tağşiş için birbirleriyle yarışıyorlar. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, "Vatandaş aslında gıdaların sağlıksız olduğunu biliyor ancak 17 bin TL asgari ücretin verildiği bu ekonomik çıkmazda el mahkum ucuzu tercih etmek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

Merkez Bankası Yıl Sonu Faiz Beklentisi Kaç? Merkez Bankası Yıl Sonu Faiz Beklentisi Kaç?

GÖZ GÖRMEYİNCE GÖNÜL KATLANIYOR


Tağşiş ürün tüketimi ve üretimine kapı aralayanın ekonomik koşullar olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, "Göz görmeyince gönül katlanıyor diyorlar ya aslında durum tam olarak bu. Yurttaşın alım gücünün artması ve enflasyonun düşürülmesi lazım ki bu tarz ürünleri tercih etmesin. Asgari ücret 17 bin TL; kira, ulaşım, elektrik zamları bel büküyor. Dolayısıyla yurttaş nereden kısacak, gıdadan kısacak. Aslında vatandaş da biliyor bu ucuz ürünlerin sağlıksız olduğunu, işin içinde bir bit yeniği olduğunu ancak el mahkum ucuz gıda tercih ediliyor. Yine de olması gerek tam olarak ifşa edilmesi değil. Biz diyoruz ki cezalar yeterli değil. Firmalar taklit ürünler kullanmaktan ve satmaktan vazgeçmiyorlar. Bakanlık açıklamış, 'İkincisinde iki katı para cezası, üçüncü kullanımda hapis' diye. Fakat işletmelerden bazıları bu listelere abone olmuş gibi sürekli isimleri geçiyor. Hal böyleyken bu işletmelere nasıl bir yaptırım uygulanıyor bakanlık bunu açıklamalı. Üç kere üst üste listelere çıkan işletmelere nasıl yaptırımlar yapılıyor? Açıklanması lazım" diye konuştu.

'LİSTELERİN YAYINLANMASI OLUMLU'


Gıdaların taklit ve tağşiş denetimlerinin artması ve işletmelerin ifşasının olumlu olduğunu belirten Toprak, "Aslında listeler öncesinde sık sık yayınlanmadığı için bu işletmeler ve gıdada tağşiş problemi bu kadar göz önünde değildi. Yayınlama sıklığı çok değişkendi. Son dört sene içerisinde yalnızca iki kere liste yayınlandı. 1 Ekim'de yayınladıkları listeden önce ise yaklaşık 30 ay önce yayınlamışlardı. Bu aradaki sürelerin çok uzun olması sebebiyle biz işletmelerin nasıl ürünler sattıklarını bilmiyorduk. Bakanlığın artık işletmelerden gıda örnekleri alarak analiz etmesi ve buna göre liste yayınlayarak işletmeleri ifşa etmesi olumlu bir durum. Bu listelerin yayınlanmasının ardından artık insanlar ucuz ürün tercihlerini iki kere sorgular hale geldiler" ifadelerini kullandı.

GIDA KONTROL PERSONELİ YETERSİZ


Bakanlıkta çalışan gıda kontrol personelinin yetersiz olduğunu belirten Uğur Toprak; "Bakanlıkta çalışan gıda kontrol görevlisi sayısı yeterli değil. Yaklaşık 8 bin kişi olduğu söyleniyor ama bunların tamamı dışarıya çıkmıyor. Arkadaşların iş yükleri artıyor. Gıda kontrol görevinde olan arkadaşların sayısı artmalı. Ancak burada bir önemli konu daha var, listelerde sadece hileli gıdalar yayınlanıyor. Özellikle pestisit ve mikotoksin ve aflatoksin gibi kanser yapıcı maddelerin limitlerin üzerinde olanlarını bizler bilmiyoruz. Bunlar da insan sağlığını son derece tehdit eden maddelerdir. Biz bunları genelde kuru ürünlerde görüyoruz."

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez