İzmir’in ev sahipliği yaptığı üç günlük Engellilik Çalıştayı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde devam etti. CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, 14 büyükşehir, 21 il ve İzmir ilçe belediyelerinin engelli alanında çalışmalar yürüten birim yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda engellinin katıldığı çalıştayda engelli vatandaşların taleplerinin anlatıldığı bir video da ekrana yansıtıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir’i engelsiz şehir yapma çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü söyledi. CHP iktidarında engellilere yönelik yapılacak çalışmaların müjdesini veren Özel, başında engelli bir bakanın olacağı güçlü bütçesi olan, icracı Engelli Bakanlığı’nın kurulacağını kaydetti.
Engelli öğretmenlere atama sözü
Engellilerin eğitime, istihdama, sağlığa ve tüm insan haklara erişimi, toplumsal yaşama aktif katılımları için erişilebilirlik koşullarının CHP iktidarında sağlanacağını ifade eden Özgür Özel, “Özel gereksinimli çocukların örgün eğitim dışında aldıkları rehabilitasyon hizmeti haftada en az 40 saat olarak belirlenecek ve uygulanacak. Özel eğitim kurumlarının öğretmenlerinin ücretine mutlaka devlet desteği verilecek, maaşları artırılacak, tazminat hakları tanınacak. Özel eğitim merkezlerine giden özellikle 0-12 yaş arasındaki öğrencilerin seans sayıları 8+4 saat gibi kabul edilemez bir noktadan en az 20 saate çıkarılacak. 2024 yılında engelli öğretmen ataması yapmadılar. 2 bin 500 engelli öğretmen atama bekliyor. İktidarımızda atanamayan öğretmenlerin sorununu ortadan kaldıracağız, iktidarımızın ilk bakanlar kurulu toplantısında atama bekleyen tüm engelli öğretmenleri atayacağız. Engelli haklarından yararlanmak için en az yüzde 40 vücut fonksiyon kaybı aranma uygulamasına ilk bakanlar kurulu toplantısında son vereceğiz, gerekli yasal düzenlemeyi bir ay içinde yapacağız” ifadelerini kullandı.
“Engelli ve evde bakım aylıkları, net asgari ücret olacak”
Engelilerin kamu hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli yararlanmalarına dayanan bugünkü sosyal destek sistemi yerine aylık engelli ödeneği şeklindeki sosyal destek sistemine geçileceğini de sözlerine ekleyen Özel, şöyle devam etti: “Engellilerin sağlık hizmetlerine ulaşmasının önündeki tüm engelleri kaldırıp muayene ücreti, katılım payı, ortez ve protez olmak üzere her türlü tıbbi yardımcı malzemeden asla katkı payı almayacağız. 2018’de sivil toplum örgütleri ve tüm partilerin katkılarıyla hazırlanan fakat rafa kaldırılan Otizm Eylem Planı’nı hızla yaşama geçireceğiz. İstihdama katılımın önündeki engelleri kaldıracağız. Engelli ve evde bakım aylıkları yüksek enflasyon da göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanacak, engelli ve yaşlısına bakan, çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun olanlardan oluşan vatandaşlarımızın evde bakım parası da net asgari ücret düzeyine çıkarılacak. Engelliler Haftası’nda ödenmek üzere her yıl seyyanen net asgari ücret tutarında hem engelli bireylere hem de evde bakım yardımından yararlananlara ödeme yapılacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce ‘Kimsesizlerin kimsesi olsun’ diye kurduğu cumhuriyetin kimseyi geride bırakmasına izin vermeyeceğiz.”
“Engelli dostu İzmir”
Engelli vatandaşların yaşadığı ekonomik güçlükleri de anlatan Özel, engelli maaşlarının düşüklüğüne dikkat çekti. Engellilerin sadece yüzde 15’inin çalıştığını kaydeden Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşenleri yapma noktasında irademizi biliyorsunuz. Bugün de Türkiye’de engelli dostu olmakta övündüğümüz, çok uzun zamandır emekler verilen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve belediye başkanlarımızın ayrı ayrı üzerine titizlendiği engelsiz şehir olma yolunda ilerleyen İzmir’deyiz” dedi.
Başkan Tugay, veri sorununa dikkat çekti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, engelliliği yalnızca tıbbi bir mesele olarak değil, aynı zamanda sosyal bir eşitlik ve insan hakları meselesi olarak ele almak gerektiğini vurguladı. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sının, engelli bireylerden oluştuğunu hatırlatan Başkan Tugay, “2025 yılında Türkiye’de yer alan engelli vatandaşların sayısına ve istatistiğine dair kesin veriler elimizde bulunmamaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son olarak Nisan 2023’de yayımlamış olduğu Ulusal Engelli Veri Sisteminde Türkiye’de yaşamakta olan ve kurumlara başvuru yapmış kişi sayısı 2 milyon 511 bin 950’dir. TÜİK tarafından hesaplanan yüzde 6,9 oranının dünyaya göre düşük olduğu düşünüldüğünde bile belirlenen nüfusun yarısı Türkiye’de kurumlara başvuru yapıp hizmet talep etmemiştir” ifadelerini kullandı.
Yerel yönetimlerin önemine vurgu
Son yıllarda, engelli bireylerin sayısındaki artışın ardında farklı demografik ve epidemiyolojik değişimler bulunduğunun altını çizen Başkan Tugay; beklenen yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusun sayısal olarak artması, afetler, kazalar ve acil durumların daha sık yaşanması gibi etkenlerin engelli birey sayısında belirgin bir artışa yol açtığını söyledi. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin de bu afetlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Tugay, “Engellilerle ilgili tüm veriler, engelli bireylerin yalnızca sağlık hizmetlerine değil, eğitim, istihdam, sosyal hizmetler ve erişilebilir kent politikalarına da daha fazla ihtiyaç duyduğunu ortaya koymaktadır” sözlerine yer verdi.
“Bireysel değil toplumsal sorun”
“Çalıştayda, engelli bireylerin eğitiminden istihdamına; sağlığından sosyal yaşamına kadar tüm alanlarda eşit ve aktif yurttaşlar olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli politikaları oluşturmayı amaçlamaktayız” diyen Başkan Cemil Tugay, engelliliği bireysel bir sorun olarak değil toplumsal bir sorun olarak gördüklerini ve kapsayıcı bir toplum inşa etmek için harekete geçtiklerini dile getirdi. Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erişilebilirlikten kentsel dönüşüme; sosyal hizmetlerden istihdama kadar geniş bir çerçevede çözüm önerileri sunacağımız bu çalışmada, engelli bireylerin haklarını temel alan sürdürülebilir politikaları birlikte oluşturacağız. Engellilerin, tüm insanların hak ve özgürlüklerinden faydalanmasını sağlamalıyız. Çünkü biz biliyoruz ki ancak bu politikaların varlığı ve hayata geçirilmesi herkes için daha adil, daha özgür ve daha güçlü bir geleceğin anahtarıdır.”
Örnek uygulamalar paylaşılacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, engelliliğin yalnızca bireysel bir durum değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu belirterek “İşe önce kendi evimizden başlamak istedik. Genel Başkanımızın talimatıyla, genel merkezimizin engelli dostu olabilmesi için konunun uzmanlarından görüş aldık. Önümüzdeki günlerde bize sunulacak rapora göre gerekli düzenlemeleri yapacağız. Ardından tüm il ve ilçe binalarımızı da engelli dostu olacak şekilde yeniden düzenlemeyi hedefliyoruz. Dün CHP’li büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve İzmir’deki ilçe belediyelerinin engelli alanında çalışan yöneticileri ile bir çalışma gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde, yerel yönetimlerde dünyadaki en iyi engelli uygulamalarını konuşacağımız ve CHP’li belediyelerin örnek uygulamalarını paylaşacağımız bir etkinliğimiz daha olacak” diye belirtti.
Nazlıaka, İzmir’de Aziz Kocaoğlu döneminde başlatılan ve günümüzde de başarıyla devam ettirilen engelli dostu mekanlara yönelik kırmızı bayrak uygulamasını tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini ifade etti.
“Engelsiz Türkiye hayali çok uzakta değil”
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Engellilerin yaşadığı sorunlar hepimizin ortak meselesi. Eğitimden istihdama; sağlıktan sosyal haklara kadar birçok alanda karşılaşılan engelleri aşmanın yolu birlikte hareket etmekten geçiyor” dedi. Aslanoğlu, “Belediyelerimiz kısıtlı imkanlarına rağmen sizlere daha fazla ve daha iyi hizmet vermek için çabalıyor. Mücadele sonucunda engelli tüm bireyler ve ailelerinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı engelsiz bir Türkiye hayalinin çok uzakta olmadığına lütfen inanın” diye konuştu.