HABER MERKEZİ-9 EYLÜL Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantıları Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin toplantısı ile başladı. Toplantıda birliğin Yönetim ve Denetim Kurulları oy birliğiyle ibra edildi. Oylamanın ardından Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kahramanmaraş depreminin tekstil sektörüne etkisine değindi. Türkiye'nin pamuk üretimi 2022'de rekor seviyeye ulaşmasına rağmen, dünya genelindeki resesyon nedeniyle beklenen satışları gerçekleştiremediklerini belirten Başkan Eskinazi, dövizdeki baskının mutlaka kaldırılması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı. Dünya ile rekabet şansını kaybettiklerini ifade eden Başkan Eskinazi, "Dünya ile rekabet edebilmek için rekabetçi bir döviz kuru gerekiyor. Ne yazık ki, bugünkü kurlarla rekabet etme şansımızı kaybettik" dedi.

'TEKSTİLİN ANA BÖLGESİ'

Eskinazi, şöyle devam etti: "İki ay evvel çok üzücü bir deprem geçirdik. Dünyanın örmüş olduğu en korkunç depremlerden bir tanesiydi. Acımız hala devam ediyor. O günden itibaren bütün sorunları bıraktık. Depremle uğraşıyoruz. Şu günlerde yaraları biraz olsun sarmaya başladık. Daha doğrusu sarıyoruz. Oradaki insanlarımızı, meslektaşlarımızı hayata işlerine dönmelerini ve hayata tutunmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Konteynerlar, çadırlar bugünkü imkanlarla belki idare eder. Bu çok kolay bir olay değil. İnsanlarımızı kalıcı konutlara da kavuşmaları gerekir. Hepimiz bu konuda birlik olduk. Bu bölge bizim tekstilimizin ana bölgesi. Kahramanmaraş yöresi de ülkemiz tekstil üretiminin ana merkezi. Bunun için orada yaşanan olaylar hepimize tesir ediyor. Biz bu problemleri bir an evvel aşabilmek için de buradaki arkadaşlarımız, diğer bölgelerdeki arkadaşlarımız da talepleri karşılamak, siparişleri yerine getirebilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiler, göstermeye de devam ediyorlar. Orada ki fabrikalar da zamanla üretime başladı. Daha da üretim yaparak ülkenin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi ülkemize ve ihracatçımıza sunmaya çalışacaklar." 

'GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK'

Eskinazi, “Malum ülkemizde 2022 sezonunda rekor bir pamuk üretimi oldu. 1 milyon tonun üzerinde bir üretim oldu. İthalatımızı da bu sayede azalttık. Ama maalesef işlerdeki gerilemeler, dünyadaki resesyon korkusu dolayıyla işlerdeki hafiflemelerden bu pamuğu da kullanamadık, kullanamıyoruz. İhracatımız pamuk olarak da artıyor. Ama önümüzdeki günlerde bütün dünyada işlerin açılacağını, döviz kurları üzerindeki baskının hafifleyeceğini, rekabetçiliğimizin artacağını ümit ediyoruz. Çünkü işlerimizin devam etmesi tamamen buna bağlı. Biz bugün ki kurlarla, sadece bizim sektörün değil, diğer sektörlerde de maalesef rekabetçi gücümüzü kaybetmiş durumdayız. Dünyada enerji fiyatları yarıyanın altına düşerken, biz yüzde 10-15 azalmalarla gıdım gıdım birden rekabet etme şansımızı da kaybettik. Aslında bu politika birden dünyada yapıldığı gibi biz de fiyatlarımızı yarı yarıya indirebilseydik rekabetçi gücümüzüm o günlerden itibaren koruyabilirdik" şeklinde devam etti.