9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın elektrik faturalarında 417 kilovatsaati geçenlerin ‘elektriğin gerçek maliyeti’ neyse onu ödeyeceğini açıklamasının ardından TMMOB'a bağlı Makina Mühendisleri Odası’da konu ile alakalı açıklama yapmış, Son Kaynaktan Tedarik Tarifesi’nde sınırın 5 bin kilovatsaate düşürülmesinin özellikle küçük esnafı zor durumda bırakacağını söylemişti. Elektrik faturalarındaki bu düzenleme küçük esnafı tedirgin etti. Son dönemde elektrik faturalarının ciddi bir gider haline geldiğini ifade eden esnaf, böyle bir düzenleme yapılması halinde küçülmeyi bile düşünebileceklerini söyledi.
‘BÖYLE GİDERSE KÜÇÜLMEYE GİDECEĞİZ’
Alsancak’ta 15 yıldır lokantacılık yapan Başar Kaya, elektrik tarifesinde tüketime bağlı fiyatlamanın kendilerini daha da zor duruma sokacağını ifade ederken, “Bu esnaf olarak bizi olumsuz etkileyecek. Asgari ücret zammı da gelecek. Bir taraftan faturalara da zam geliyor. Böyle giderse mecburen küçülmeye gideceğiz” ifadelerini kullandı. Elektrik faturalarının giderdeki payının giderek yükseldiğini de söyleyen Kaya, “Neredeyse kira ile yarışıyor. Son dönemde zaten ciddi bir şekilde yükseldi” diye söyledi.
‘MALİYETLER ALDI BAŞINI GİTTİ’
Erkek kuaförü işleten Zeynel Öncül ise “Bütün maliyetler aldı başını gitti. Bunun üzerine böyle bir değişiklik hiç hoş olmayacak. Bizde zaten elektrik düşük gelmiyor. Bundan zorlanacağız ve durumun nereye gideceğini bilmiyoruz. Esnaf zor durumda. Herkes maliyetlerden şikayetçi. Bir de böylesine yükler omzumuza yükselirse, hiç hoş durumlar olmaz. Hayırlısı diyoruz ve bekliyoruz” diye konuştu.
‘AYNI KULLANIMA DAHA FAZLA PARA VERMEK TALİHSİZLİK’
Lokanta işleyen Ayşe Yıldız, kullanılan elektrik miktarı değişmese de fazla para verecek olmanın ‘talihsizlik’ olduğunu söylerken, “Aynı seviyede elektrik tüketirken bu daha fazla vergi vereceğim anlamına geliyor. Ama daha fazla vergiyi ne için veriyorum konusu büyük bir muamma. Bunu sorabileceğim bir mercii olduğunu da düşünmüyorum. Belki bu tip şeylere itiraz etme hakkımız olduğunu bilsek, hakkımızı kullanabiliriz. Biz tüketimi minimum seviyede tutmaya çalışan işletmeyiz. Bunu uygularken bile böylesine bir sonuç ile karşılaşacak olmak bu ülkenin çelişkisi. Belki enerji tasarruflu cihazlar kullanmak mantıklı olabilir ama toplam kullanacağım elektrik miktarı değişmeyecekken vereceğim paranın artacak olması en iyi ihtimalle talihsizlik” diye konuştu.
‘ELEKTRİK FATURALARI GİDER PAYININ YÜZDE 25’İ’
Kahve dükkanı işleten Suzan Şimar ise “Sektörümüz gereği ciddi bir elektrik kullanımımız var. Ortalama 20 bin TL gelen faturalarımız 30 bin TL’nin üstüne çıktı. Kiranın bile üstünde elektrik faturaları geldiği oluyor. Kışın klima da açacağız. Şimdi daha da fazla gelecek gibi. Çalışan maliyeti, sigortası ve diğer giderleri ile birlikte nasıl ayakta kalınacak bilmiyoruz. Elektriğin payı giderin yüzde 20-25’ine denk geliyor. Öncesinde bu oranlar yüzde 5-6’lara denk geliyordu” dedi.