Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına karşı NATO üyesi ülkelere daha fazla savunma harcaması yapmaları çağrısında bulundu.
BBC’ye röportaj veren Kallas, kendi ülkesinin yaptığı gibi gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3’ünü savunmaya ayırmanın önemli olduğunu söyledi.
Kallas, “1988 yılında tüm NATO ülkeleri, GSYH’lerinin yüzde 2’sinden fazlasını, hatta bazıları yüzde 6’sından fazlasını savunmaya harcıyordu. Neden? Çünkü tehdit gerçekti. Soğuk Savaş sürüyordu. Şimdi Avrupa’da sıcak bir savaş var ve hâlâ bazı ülkeler bunun kendilerini ilgilendirmediğini sanıyor” dedi.
Ukrayna’ya Destek Çağrısı
Kallas, Ukrayna’nın müttefiklerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanmasına izin vermemek için yardım etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kallas, “Rusya, Ukrayna’da kaybederse duracak, kazanırsa devam edecek. Bu yüzden şu anda onlara (Ukrayna’ya) yardım etmek için elimizden geleni yapmamız çok önemli. Hepimiz için önemli” diye konuştu.
Tarihten Ders Alınmalı
Kallas, tarihten ders alınması gerektiğini belirterek, “1940’lardan öğrendik ki, savaş Avrupa’ya yayıldığında Avrupa’da çok hızlı ilerliyor. Dolayısıyla bundan etkilenmeyen hiçbir ülke kalmıyor” ifadelerini kullandı.
Rusya’dan Arama Kararı
Rusya İçişleri Bakanlığı, 13 Şubat’ta Kallas’ı Rus Ceza Kanunu kapsamında arananlar listesine aldığını duyurmuştu. Kararın nedeni açıklanmamıştı.
Estonya Başbakanı Kallas, X’te yaptığı paylaşımda, kararın kendisini şaşırtmadığını söylemişti. Kallas, “Bu, doğru şeyi yaptığımın bir başka kanıtı. AB’nin Ukrayna’ya verdiği güçlü destek bir başarıdır ve Rusya’ya zarar vermektedir” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kallas, hakkında çıkarılan kararın kendisini susturamayacağını da belirtmişti. Kallas, “Kremlin, bu hamlenin beni ve (Ukrayna’yı savunan) diğer insanları susturmaya yardımcı olacağını sanıyor ama yanılıyor. Tam tersine. Ukrayna’ya güçlü desteğimi sürdüreceğim” demişti.