Kamuoyunda "etki ajanı" yasası olarak bilinen ve casusluk mevzuatında değişiklik öngören yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak. Yasa teklifine tepkiler giderek artarken, 91 sivil toplum kuruluşu (STK) yasa teklifine karşı çıkarak özgürlüklerin tehlike altında olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu'ndan CHP'li belediyelere incelemeye tepki! Kılıçdaroğlu'ndan CHP'li belediyelere incelemeye tepki!

Sivil toplum kuruluşları yasa teklifine karşı birleşti

Yasa teklifinin oylanması öncesinde, 91 STK bir araya gelerek ortak bir açıklama yayımladı. Bu açıklamada, teklifin kabul edilmesi halinde, sivil toplum örgütlerinin insan hakları ihlallerini belgelemek gibi meşru faaliyetlerinin suç kapsamına alınabileceği ve uzun süreli hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi. STK'ler, milletvekillerine seslenerek yasa teklifine ret oyu verilmesi çağrısında bulundu.

Tehditler neler?

Meclis Adalet Komisyonu'nda 23 Ekim’de kabul edilen yargı paketi, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını hedef alabilecek düzenlemeler içeriyor. Teklife göre, devlet veya devlet dışı aktörlerin insan hakları ihlallerini belgeleyen STK'ler ağır cezalar ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle “savaş zamanı” veya “devletin savaş hazırlığı” gibi durumlarda bu suçların cezası 12 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

''Bilgi edinme hakkı da tehlike altında''

STK'lerİn ortak açıklamasında, yasa teklifinin muğlak ifadeler içerdiği ve suistimale açık olduğu belirtilerek, teklifin mevcut haliyle ifade özgürlüğünü tehdit ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Bu yasa, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve avukatlar gibi toplumsal aktörleri hedef alabilir. Bu da ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı üzerinde ciddi bir baskı yaratacaktır,” denildi.

İmza atan kuruluşlar

Yasa teklifine karşı çıkan ve ortak açıklamaya imza atan kuruluşlar arasında İnsan Hakları DerneğiTürkiye Gazeteciler SendikasıTürkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi gibi önemli STK'ler yer alıyor. Listeye toplamda 91 STK destek verirken, kuruluşlar yasa teklifinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin sivil toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ