Etriye, inşaat çeliklerinin bükülmesi sonucu oluşan ve taşıyıcı sistem elemanının tamamını sararak koruyacak şekilde tasarlandığı bir demir sargı donatısıdır. Bu donatı, dış etkilerden korunmak için paspa ya da beton örtüsü gibi diğer koruyucu malzemelerle kaplıdır.

En basit ve yaygın haliyle etriye aşağıdaki şekilde bükülmüş inşaat demiri parçasıdır.

etriye

Etriyeler kolon, kiriş ve bazı temel çeşitlerine yerleştirilir. Bir inşaatta etriyelerin kullanımı ile aşağıdaki şekillerde karşılaşabilirsiniz;

kiriş-etriye

etriye-2

Etriyeler, çok farklı geometrik şekillerde tasarlanarak kullanılabilir. Boyuna donatıları sararak destekleyen tüm demir elemanlar, etriye olarak adlandırılır. Bu demir elemanların çeşitli tasarımları bulunmaktadır.

etriye-çeşitleri

Başka bir tür etriye ise frettir. Adı "frettli-fret etriye" olarak tanımlanmış bu etriye, diğer etriyelerden şekilsel olarak farklıdır. Bu fark, dairesel kıvrımlı kesitlerin kullanılmasından kaynaklanır ve boyuna donatıları sararak sürekli olarak makaraya benzeyen şekilde dolaşır.

sargı-etriye-fret

Etriyeler, inşaat şantiyelerinde farklı söylemlerle de adlandırılabilir, örneğin "ettirge" ya da "etirge". Ancak doğru terim olarak "etriye"kullanılır.

Etriye Ne işe Yarar?

Etriye, yukarıda tanımlandığı gibi bir demir elemandır. Bunun ne işe yaradığını anlamak için öncelikle betonda kullanılan demirin görevini hatırlamamız gerekmektedir.

Demirsiz bir kiriş düşünün. Bu, okullarda kullandığımız tebeşirlere benzer, ancak onlardan daha büyük boyutlardadır. Eğer bir tebeşir iki ucundan çekildiğinde kolayca kırılabiliyorsa (çekme kırılması), veya iki ucundan sabit tutularak ortasından bastırıldığında kolayca bölünebiliyorsa (eğilme kırılması), demirsiz bir kiriş de aynı şeyi yapar. (Bu durumdaki kuvvetler, insanın tebeşire uyguladığı kuvvet ile binada meydana gelen iç kuvvetler arasındaki büyüklük farkına rağmen benzer mantık içerir.) Betonun çekme ve eğilmelere karşı zayıflığını gidermek için bir kesitin içine demir donatı eklememiz gerekir.

Etriyenin Faydaları

Etriye Kesme Kuvvetini Karşılar

etriye-kesme-img

Etriyeler, kirişlerdeki kesme kuvvetinin meydana getirdiği gerilmeleri karşılamak için kullanılır. Bu gerilmeler, kesit çizgisinde yaklaşık 45º açıyla oluşan çatlakları önler ve kesme göçmesini önler. Üstelik, yapı elemanlarındaki enine donatılar da mevcut yüklerin boyuna donatılar tarafından yönlendirilmesine yardım eder. Bu sebeple, kesme kuvvetinin yüksek olduğu bölgelerde etriyelerin sıklaştırması önemlidir.

Etriye Boyuna Donatılara Klavuzluk Eder

etriye2

Etriye, inşaat sürecinde betonun doğru bir şekilde dökülmesini ve donatıların istenilen yerde tutulmasını destekler. Etriye, boyuna donatıların yerini koruyarak beton dökümü sırasında donatıların kaymasını engeller ve bu sayede inşaat demirlerinin düzgün olarak yerleştirilmesini sağlar.

2.2.3. Burkulma Boyunu Kısaltarak Burkulmayı Geciktirir

kolon burkulma

Etriyeler, yapının göçmemesini ve ezilmesini önlemek için betonu sargılar ve yüksek yükler altında ezilmesini geciktirir. Böylece, yapı boyunca donatının burkulması engellenir.

Kolon ve Kiriş Ekseninde Meydana Gelen Çatlakları Önler

etriye5

Etriyeler, elemanların belirli noktalarında bulunan gerilmeleri ortadan kaldırarak kesitlerin çatlamasını önlüyor. Bu sayede, elemanların istenmeyen deformasyonları önlenir ve dayanımları arttırılır.

Sargılama Etkisiyle Beton Dayanımını Artırır

etriye7 etriy-img2

Etriye, beton kirişin çekme ve eğilmelere karşı kırılmasını önler. Bu demir sargı, betonu koruyarak, kesit çekirdeğinde betonun şekil değiştirmesini ve ezilmesini yavaşlatır. Sonuç olarak, etriye elemanlarına ekstra dayanım sağlar.

Ayrıca;

  • Etriye, kesitin daha fazla enerji tüketmesini sağlayarak sünekliğe katkıda bulunur,
  • Dairesel kesitli kolonlarda (fret) donatının sürekliliği ile tüm bu etkilerde artış sağlanır,
Editör: Utku Çelik