Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde 2015 yılında gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde bir takım kararlar alındı.  Yoksulluğu sona erdirmeyi, doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmayı, küresel ısınma ile mücadeleyi, toplum için ekonomik, teknolojik ve sosyal değişimlerle dönüşen refah düzeyini tekrar dengelemeyi amaçlayan bir tasarı sunuldu. Bu tasarı, 193 ülkenin ortak imzası ile kabul edildi. Bu sayede 169 alt başlığı ile 17 adet ana başlıkta  ‘Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ doğmuş oldu. Gelecek nesiller için daha güzel ve yaşanabilir bir dünya sunma hedefiyle hazırlanan bu amaçların gerçekleştirilmesinde yükseköğretim kurumları da paydaş olarak önemli çalışmalar yürütüyor.  Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi; ‘Huzurlu Üniversite, Kaliteli Eğitim, Aydınlık Gelecek’ mottosu ile çevrenin korunmasından toplumsal fayda sağlamaya, geniş ve kapsamlı bir çerçevede olumlu etki yaratmaya odaklanıyor” dedi.

“Çevre dostu ve yenilikçi yaklaşımımızı sürdürmeye devam edeceğiz”

Yükseköğretim kurumlarının, ülkelerin kalkınmasında ve refah düzeyinin artırılmasında kritik görevler üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversiteler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için katkı sağlayan paydaşlardan birisi olarak önemli role sahip. Bu bilinçle biz de üniversite olarak, hem sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hem de 12. Kalkınma Planında yer verilen alanlara odaklanarak projeler başta olmak üzere bilimsel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentin merkezindeki fiziki alanı, ilçelerdeki yerleşkeleri ve nüfus büyüklüğü ile adeta küçük bir şehir niteliğini taşıyan üniversitemiz, kendi faaliyetlerini gerçekleştirirken çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan ortaya çıkan olumsuz etkileri en aza indirmeye özen gösteriyor. Gelecek nesiller için eşit, adil,  erişilebilir ve yaşanabilir bir dünya sunma hedefiyle akademiye öncülük ediyoruz. Başta çalışanlarımız ve öğrencilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza dört mevsim yeşil kampüs ortamı sunarken, adını aldığımız bölgeye ve topluma sürdürülebilirlik konusunda rol model oluyoruz. ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ projesinin pilot üniversitelerinden birisi olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda,  enerjiyi verimli kullanan, doğa ile uyumlu, çevreye duyarlı ve yeşil üniversite olma yolunda pek çok çalışmaya imza atıyoruz. Üniversitemizde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarını artıracak, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturacak çalışmaların artarak yürümesini amaçlıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve sera gazı salımını azaltmak için çevre dostu ve yenilikçi yaklaşımımızla sorumluluk üstlenip,  karbon ayak izini düşürmeye odaklanıyoruz” diye konuştu.

“3 alanda Türkiye’nin zirvesinde yer alıyoruz”

Ege Üniversitesinde yürütülen çalışmaların raporlara olumlu yansıdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Londra merkezli bir yükseköğretim değerlendirme kurumu olan THE (Times Higher Education), BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek için sosyal, ekonomik ve çevresel uygulamaları baz alarak üniversiteleri değerlendiriyor. Son açıklanan sıralama verilerinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerindeki yükselişini sürdüren üniversitemiz, 3 alanda Türkiye’nin zirvesinde yer aldı. Dünyanın en etkili üniversiteleri arasına giren Ege Üniversitesi; ‘Açlığa Son’, ‘Sorumlu Tüketim ve Üretim’, ‘Karasal Yaşam’ alanlarında önceki yıla göre büyük bir başarıya imza atarak ülkemizde ikinci sıraya yükseldi. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak amacıyla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk üniversitelerinin dünyanın saygın üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alma stratejisi doğrultusunda var gücümüzle çalışacağız. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: EGE AJANS