Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Gökçek’in yöneticiliğinde gerçekleştirilen panelde konuşmacı olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Özlem Nemutlu ve Doç. Dr. Harika Durgun yer aldı.
Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Her devletin bir milli marşı vardır. Ancak bizim marşımızın, diğer marşlardan çok farklı yönleri var. İstiklal Marşı, yok edilmek istenen bir millete, aynı acıları yaşayan bir şairin hitabıdır. ‘Tek dişi kalmış canavar’ olarak nitelendirilen medeniyet mensupları, Anadolu’ya dört bir koldan saldırmışlardı. Cepheden cepheye koşan Türk milleti, yıllar süren savaşların bezginliği içerisindeydi. Elde avuçta yoktu. Aydınlarımız yurdun her köşesindeki inşalarımızı Milli Mücadeleye davet ederken, Mehmet Akif Ersoy da yazdığı marş ile binlerce yıllık devlet geleneğini öne çıkararak ‘Bu millet daima hür yaşadı bundan sonra da hür yaşayacak’ demiştir. Milletimizin bağımsızlık geleneğini yazdığı marşta veciz sözlerle belirtmiştir. Henüz Milli Mücadele süreci tamamlanmadan, bağımsızlık kazanılmadan, Meclis kararı ile İstiklal Marşı’mız kabul edilmiştir. Bu vesile ile milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a ve Milli Mücadelede şehit düşerek bu vatanı bizlere emanet eden şehitlerimize rahmet diliyorum ” dedi.
Panel yöneticisi Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Mehmet Akif’in, sadece Türk Milletinin değil, İslam dünyasının da problemlerini dile getirdiğini, Milli Şair sıfatının yanı sıra İslam şairi sıfatını da taşıdığını vurguladı.
Programda, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Harika Durgun, “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Bu Dönemin Değerlendirmesi” konulu sunumu yaparken Doç. Dr. Özlem Nemutlu ise “Edebi Bir Metin Olarak İstiklal Marşı’nın Değerlendirilmesi ve Şair Olarak Mehmet Akif Ersoy” başlıklı konuşma yaptı.
Panel sonunda Prof. Dr. Mehmet Ersan, panelde yer alan katılımcılara çiçek takdiminde bulundu.