Eurostat'ın verilerine göre, Euro Bölgesi'nde enflasyonun ana bileşenlerinde en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4,1 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 2,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,2 ile enerji ürünleri izledi.

Deprem bölgesindeki esnafın Hepsiburada üzerinden ticaret hacmi 5,2 milyar liraya ulaştı Deprem bölgesindeki esnafın Hepsiburada üzerinden ticaret hacmi 5,2 milyar liraya ulaştı

Çekirdek Enflasyon Yüzde 2,9

Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon ise haziranda yıllık yüzde 2,9, aylık 0,3 seviyesinde ölçüldü. Çekirdek enflasyon, gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu enflasyondur.

Ülkelere Göre Enflasyon Oranları

AB uyumlu verilere göre, enflasyon haziranda Belçika'da yüzde 5,5, İspanya'da yüzde 3,5, Hırvatistan ve Hollanda'da yüzde 3,4, Avusturya'da yüzde 3,2, Almanya ve Fransa'da ise yüzde 2,5 oldu.

Uzman Görüşleri

Uzmanlar, Euro Bölgesi'nde enflasyonun haziran ayında gerilemesini enerji fiyatlarındaki düşüşe bağladılar. Ancak, gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve Ukrayna'daki savaşın seyrine bağlı olarak enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar yükselebileceği de belirtiliyor.

Enflasyonun Ekonomik Etkileri

Yüksek enflasyon, alım gücünü düşürerek hane halklarını olumsuz etkiliyor. Ayrıca, yatırımları ve ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırımları gibi para politikası araçlarını kullanıyorlar.

Euro Bölgesi'nde Gelecek Beklentileri

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2023 yılı için Euro Bölgesi'nde enflasyonun ortalama yüzde 3,6, 2024 yılı için ise ortalama yüzde 2,8 olacağını tahmin ediyor. ECB, enflasyonun 2025 yılında yüzde 2 seviyesine inmesini bekliyor.

Editör: Kazim Bozkurt