İzmir'de sağanak sırasında elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin 2 şüpheli daha gözaltına alındı. Gözaltı sayısı 22'ye yükselirken, hakkında yakalama kararı bulunan 7 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. 


5 GÖZALTI KARARI DAHA, 2 KİŞİ SERBEST

İzmir'de sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 3'ü İZSU, 2'si de Gediz Elektrik A.Ş. çalışanı 5 kişi hakkında daha gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi. Böylelikle hakkında gözaltı kararı çıkarılanların sayısı 34'e yükseldi. Haklarındaki karar nedeniyle polis tarafından gözaltına alınan 22 şüpheliden 2'si işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Diğer 20 şüphelinin ise polisteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi. 12 şüphelinin daha yakalanması için çalışmalar sürüyor. Soruşturma kapsamında 5 bilirkişinin görev yaptığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından İzmir'de 12 Temmuz saat 18.00 sıralarında gök gürültülü sağanak başladı. Bayraklı'da metrekareye 39,7 kilogram yağış düştü. Yağış nedeniyle kent merkezi Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarken, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı. Sağanaktan korunmak için kaçmaya çalışan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Özge Ceren Deniz (23) suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen ikinci el eşya satışı işiyle uğraşan, amatör müzisyen İnanç Öktemay (44) da akıma kapılıp, bir anda yere yığıldı. Deniz ve Öktemay, kaldırıldığı hastanede yaşamlarını yitirdi. İnanç Öktemay İzmir'de, Özge Ceren Deniz Osmaniye'de toprağa verildi.

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU

Bilirkişinin hazırladığı ön raporunda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi. Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğine dikkat çekildi.

Raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Kuraklığın etkilediği Edirne'de çeltikte 'verim kaybı' endişesi Kuraklığın etkilediği Edirne'de çeltikte 'verim kaybı' endişesi

"Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik'in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."

Kaynak: DHA