Fevzi Efe Sekitmez/ Ege Üniversitesi öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, yeni aidat zamlarıyla zor durumda kaldı. Öğrenciler, Bin 480 TL olan oda ücretlerinin 6000 TL'ye çıkartıldığına dair bir metin aldılar. Bu durumun üzerine bir de depozito ve bir aylık aidat ücreti eklenince, toplamda 10.520 TL'lik bir ödeme talep edildi.
"Öğrencilerden Vampir Gibi Kan Emiyorlar"
Ege Üniversitesi öğrencilerinden E.B yeni zamlara tepki göstererek, "Asgari ücretin 17 bin TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve bizden bir hafta içinde 10 bin TL isteniyor. Normalde bin 480 TL olan ücreti Temmuz ayının başında ödedim. Ancak, blok yöneticisi 'Temmuz ayını doldurman gerekiyor' dedi ve yeni fiyat tarifesinden ödeme yapmam gerektiğini söyledi. Temmuz ayı için 4250 lira, Ağustos ayı için ise 6000 lira ödemem gerekiyor. Ayrıca, kayıt yenileme ücreti olarak da 6000 lira talep ediyorlar. Toplamda 20.000 lirayı bir hafta içinde ödememi istiyorlar. Asgari ücretten fazla bir parayı bir öğrenciden bir hafta içinde istiyorlar. Şu an 4'üncü senemi bitirdim ve KYK bursu da kesildi. Ailem asgari ücretle çalışıyor ve babam emekli olduğu halde hala çalışıyor. Tek çocuk ben değilim, kardeşimi de okutuyorlar. Özetle bu yerleşim yerinde öğrencilerden vampir gibi kan emiyorlar" dedi.
Ege Prestijli Öğrencilerini Yurtsuz Bıraktı!
Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'nde kalan öğrencilerin burada barınabilmek için genellikle başarılı ve prestijli olmak zorunda olduğunu söyleyen E.B, "Öğrenci yurdunda kalan öğrenciler genellikle üniversitede daha başarılı olan öğrenciler. Çoğu öğrenci tıp öğrencisi ve kalanları da bölümlerine birincilikle, ikincilikle giren öğrenciler. Ancak bu başarılı öğrenciler bile yüksek meblağlar nedeniyle zor durumda kalıyor. Üniversite değiştirmeyi düşünen çok arkadaşım var. Yazık, gerçekten yazık" diye konuştu.
"Babasının Vefat Parasıyla Geçinenler Var"
Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğrencisi ise, yurtta klima olmadığını, yemek hizmeti verilmediğini ve her yerin böcek dolu olduğunu söyleyerek, "Yurtta hizmet kalitesi çok düşük. Bu kötü koşullara rağmen herkesin susmasının sebebi, bu zamana kadar fiyatın uygun olmasıydı. Şahsen benim ailem karşılıyor. Ama babasının vefat parasıyla geçinen bir arkadaşım var. O, 3000 TL'lik bir meblağ alıyordu ve bunun yarısını yurda veriyordu. Şimdi ise bu paranın yarısı bile yetmiyor" ifadelerini kullandı.
Her yer Böcek Dolu!
Ege Üniversitesi 3. sınıf Uluslararası İlişkiler Öğrencisi sıcak su sıkıntısı, hamam böceği ve diğer böcek sorunlarından bahsederek temizliğin yetersizliğinden dem vurdu;
Aidat zamlarına ve kötü hizmet koşullarına karşı tepkilerini dile getirmek için seslerini duyurmaya çalıştığını söyleyen öğrenci, "Şu an sadece sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu fiyatı tepki alacaklarını bilerek yaptılar. Bundan sonra 4000'e düşürdüklerinde kimse 6000'den düşürdükleri tepki vermez diye düşünüyorlar. Geçen yıl deprem zamanında yurda başvurdum ve ücret 750 liraydı. Ancak sonrasında 1480 liraya çıktı. Bu yıl ise hiç beklemediğimiz bir şekilde 6000 lira oldu. Yurtta klima yok, yemek yok. Böcek dolu her yer zaten. Hizmet kalitesi çok düşük. Çamaşır yıkama fiyatları da çok arttı. Verdiğimiz paranın hiçbir şekilde karşılığını alamıyoruz. Bu durumun düzeltilmesi için sosyal medya üzerinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Öğrenciler olarak bu duruma tepki gösteriyoruz."
Rektörden Öğrencilere: "Yurt Zararına Çalışıyordu"
Öğrencilerin iddialarına göre, rektörlük tepkilere karşı duyarsız kalıyor ve sosyal medya üzerinden iletişime geçen, tepkisini gösteren öğrencileri ise engelliyor. Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü 3. sınıf öğrencisi durumu şöyle açıkladı; "Rektör, sosyal medyadan gösterilen öğrenci tepkilerine yanıt vermek yerine, yorum yapanları engelliyor. Örneğin, rektörün Instagram hesabından yapılan eleştirilere karşı engelleme politikası uygulandı. Yurt yönetimi, öğrencilere hizmet vermek yerine kar amacı güden bir ticarethane gibi hareket ediyor. Rektör, öğrencilerle yapılan görüşmelerde, 'Yurdumuz zararına çalışıyor, bu yüzden bu zam gerekliydi' diyerek fiyat artışını savundu."