Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 79 kişinin yaşamını yitirmesi, sorumluluk tartışmalarını da beraberinde getirdi. Yangının ardından alınan yayın yasağı kararı ve medyanın bu duruma yaklaşımı, medya ombudsmanı Faruk Bildirici tarafından ele alındı.
Yayın yasağının gerekçesi sorgulanıyor
Yangın sonrası alınan yayın yasağı kararı, birçok gazeteci ve medya organı tarafından eleştirildi. Faruk Bildirici, “Gizlenecek bir sorun, eksiklik ya da sorumluluk olmasa böyle bir sansüre başvurma gereği duyulmazdı” diyerek, bu kararın ardındaki gerekçeleri sorguladı.
Bildiri, yangın haberlerine ilişkin değerlendirmelerini kendi internet sitesinde yayımladığı yazısında paylaştı. Haber kanallarının ve gazetecilerin yayın yasağı nedeniyle sınırlı hareket ettiğini vurgulayan Bildirici, “Medya ve halkın haber alma hakkı sansürleniyor” ifadelerini kullandı.
Medyada kutuplaşma dikkat çekti
Faruk Bildirici, medyanın olaylara yaklaşımındaki kutuplaşmaya da dikkat çekti. Özellikle yangının ardından muhalif ve iktidar yanlısı medya organlarının farklı yönlere eğildiğini belirten Bildirici, bazı medya kuruluşlarının olayın sorumluluğunu tamamen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a yükleme çabasını eleştirdi.
“Yeni Akit ve benzeri yayın organları, Tanju Özcan’ı hedef alan yayınlar yaparken, muhalif medyanın bir kısmı da yayın yasağını sert bir şekilde eleştirdi. Bu süreçte medyanın bir kesimi, yalnızca resmi açıklamalara bağlı kalırken, diğer kesim ise soruların aydınlanması için çaba sarf etti” dedi.
Resmi açıklamalar beklentiyi karşılamadı
Yangının ardından yapılan resmi açıklamaların, kamuoyunun beklentilerini karşılamadığı ifade edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başta olmak üzere yetkililer, yalnızca ölü ve yaralı sayısını duyurdu. Ancak yangının nedenleri, alınan önlemler ve sorumluluklarla ilgili sorular yanıtsız bırakıldı.
Faruk Bildirici, bu durumu, “Dünyanın herhangi bir yerinde böylesi bir felaket yaşandığında gazeteciler tüm soruları sorar ve yetkililer cevaplar. Ancak burada gazetecilerin soru sorması engellendi” sözleriyle eleştirdi.
“Eleştiri bile yasaklandı”
Kartalkaya yangını sonrası Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan yayın yasağı kararının, yalnızca haber ve röportajları değil, eleştiriyi de kapsadığı belirtildi. Bildirici, “Eleştiri olmadan gazetecilik yapılabilir mi?” diyerek, kararın medya özgürlüğünü hiçe sayan bir uygulama olduğunu dile getirdi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yayın yasağı kararını duyururken “yalnızca yetkili mercilerin beyanlarına dikkat edilmesi” ifadelerini kullandığını belirten Bildirici, bunun gazetecilerin haber yapma özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtladığını vurguladı.