Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün 17-25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ekonomisine verdiği zararın 500 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Hükümetin aldığı önlemlerle ekonomi toparlansa da uzun vadeli etkilerinin sürdüğü belirtiliyor.

Telefona kaç taksit yapılıyor? Yeni düzenleme neleri değiştiriyor? Telefona kaç taksit yapılıyor? Yeni düzenleme neleri değiştiriyor?

17-25 Aralık ve 15 Temmuz'un ağır faturası

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölümüyle birlikte örgütün ekonomiye verdiği zarar yeniden gündeme geldi. 17-25 Aralık operasyonları sonrası dolar kuru yükselirken, borsada sert düşüşler yaşandı. 15 Temmuz darbe girişiminin faturası ise 400 milyar doları aşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17-25 Aralık'ın maliyetinin 120 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

Resesyon teğet geçti

15 Temmuz sonrası borsada sert düşüşler yaşansa da hükümetin ve ilgili kurumların aldığı önlemlerle kayıplar telafi edildi. Döviz kurları ve faiz oranları da yükselişe geçse de TCMB'nin müdahaleleri ve ekonomi yönetiminin açıklamalarıyla piyasalar sakinleştirildi. 2016'nın 3. çeyreğinde %0.8 daralan ekonomi, 4. çeyrekte yeniden büyümeye başladı.

Uzun vadeli etkiler

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, darbenin doğrudan maliyetinin 160 milyar dolar, dolaylı maliyetinin ise çok daha fazla olduğunu belirtiyor. Şener, darbe girişimi nedeniyle yabancı yatırımlarda azalma olduğunu, kişi başına gelirin düştüğünü ve bütçe açığının arttığını vurguluyor. Darbenin kurumlar ve çalışanlar üzerindeki olumsuz etkileri de hesaba katıldığında ekonomik maliyetin çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ