Sakarya'da Çözüm Masası 220 bini çağrıyı yanıtladı Sakarya'da Çözüm Masası 220 bini çağrıyı yanıtladı

Özge UYANIK-Emekliler Yılı’nı geride bırakıp ‘Aile Yılı’na girmemizin ardından, yaşanan hayat pahalılığı altında ezile ne emekli ne de aile fertleri, rahat nefes alabiliyor. Bu pahalılığın etkisi, vatandaşların eskiden uygun fiyatlarla alışveriş yaptığı pazarlarda etkisini gösteriyor. Enflasyonun maliyetlere etkisi pazardaki sebze ve meyveye zam olarak yansıyor.

Konak ilçesindeki Hatay semt pazarında dokuzeylül.com’a konuşan vatandaşlar ve esnaf, pahalılıktan dert yanıyor. Emekliler, maaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğinden, esnaf ise maliyetlerin artışının ürün fiyatlarını tırmandırmasından ve satış yapamamaktan şikâyetçi.

Pazar çantası dolmuyor

Pazar yerinde fiyatlar cep yakıyor, mevsimi geçmiş salatalık 60 TL'ye yükseldi. Patates fiyatı 15 TL'ye çıkarken, soğan da 25 TL'yi gördü. Geçen hafta 25 TL olan turp, bu hafta yüzde 100 zamlanarak 50 TL'ye satılmaya başlandı. Dolmalık biber, ıspanak, kabak ve pırasa fiyatları da 50 TL'yi aştı. Fiyatı hiç düşmeyen sarımsak ise 200 TL'den tezgâhlarda yerini aldı.

Pazaryerindeki fiyat artışlarından şikayet eden vatandaşlar, 2025’in zamlı maaşlarını almadan ürünlerin fiyatlarının arttığını söyledi. Pazar alışverişine gelen emekli Mehmet Avcı, evden çıkmadan eşiyle liste yaptıklarını, fakat cebindeki parayla listedeki ürünleri karşılaştırınca donup kaldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Her şey ateş pahası. Bir kilo yumruk kadar sebze 180-200 lira. Hanım bir liste yazıyor ama bakıyorum cebimdeki paraya, hiçbir şey alamıyorum. Listeyi tamamlamak mümkün değil. Ekmek parası bile zor artık. Ekonomist olsak bile bu maaşlarla fiyatların altından kalkmak mümkün değil."

Mutfak masraflarının arttığını belirten Arif Sargın ise, "Bize yüzde 15 zam verdiler, yazıklar olsun! Allah yardımcımız olsun. En büyük masrafımız mutfak masrafları. Tüp 870 lira oldu, etin kilosu kaç lira oldu. Yukarıdakiler yiyip içiyor maşallah! Bir pilav olmuş 60-70 lira, nasıl alacağız? Bir gevrek 15 lira, peynir 30 lira. İki ekmek alıp eve gidiyoruz ama onun bile maliyeti 400 lirayı buluyor. Pazarda fiyatlara bakıp iç çekip eve dönüyoruz" dedi.

"Kestane çekti canım, alamamıştım.."

Pazar alanında yaptığımız görüşmelerde, çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğu yurttaşlar maaşlarının yeterli olmadığından şikâyetçi. 70 yaşındaki Şenay Çağlar, hükümete tepki göstererek şöyle konuştu:

Marketlere girdiğimde alamadığım ürünler oluyor. Mesela bu sene hiç kestane alamamıştım. Açık söyleyeyim, canım çekti ve ancak ilk defa aldım, onu da az miktarda. Olamaz mı? Ben insan değil miyim? Siz manda yoğurdu yerken benim canım bir şey istemiyor mu? Sen benim oyumla gelen bir memursun. Başa geldiysen bana hizmet etmek zorundasın. Eğer ben sana oy vermezsem o koltukta oturamazsın. Kimin parasını kaçırıyorsun? Benim vergilerimle ayakta duruyorsun, uçağını alıyorsun, sarayında hanımın şatafat içinde yaşıyor. Takılarını takıyor. Benim de canım istiyor ama neden bu olanakları bana sağlamıyorsun?"

"Kendilerine var, vatandaşa yok"

"Aldığımız her şey, her hafta zamlanıyor. Maaşımıza gelince sadece aynı şey olmuyor. 12 bin 500 lirayı 14 bin 465 lira yaptılar. Ama kendilerine uçak alıyorlar, maaşlarına zam yapıyorlar. Ben hastanelerden çıkamıyorum. Yetmiş yaşındayım, sürekli MR’a gir, bir yere git; bir sürü ilaç ve hastane masrafım var. Bunları kim karşılayacak?

"Pazardan boş dönüyoruz"

Emekliler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekerken pazarcıların da zor durumda olduğunu söyleyen Münir Birlik, "Pazarda fiyatları artıran da başka, mazot fiyatları. Antalya’dan buraya bir kamyon eskiden 20 bin liraya gelirken şimdi 100 bin liraya geliyor. Bunu da esnaf fiyatlara yansıtıyor. Bu yüzden her şey çok pahalı. Bizleri yönetenlerin bunu görmesi lazım ama görmüyorlar. Pazardan neredeyse hiçbir şey alamadık. Eskiden 12 bin maaşla bir şeyler alabiliyordum, şimdi 14 bin alıyorum ama yine yetmiyor" diye konuşarak maliyetlere dikkat çekti.

Esnafın en büyük derdi akaryakıt fiyatları

Esnaf, artan maliyetlerin sebze ve meyve fiyatlarını da etkilediğini belirtiyor. Şenay Ulubaş "Tarladan bile fiyatlar pahalı geliyor. Lahana tarlada 55 lira, burada 60-70 liraya satmak zorundayız. Çünkü yer kirası, poşet masrafı, benzin gideri derken maliyet artıyor. İnsanlar da haklı olarak pahalı buluyor ama bizim de elimizden bir şey gelmiyor." sözleriyle masraflardan dert yandı.

Bir diğer esnaf Musa Taş ise şunları söyledi:

"Yılbaşından sonra asgari ücret zammı geldi ama bu, ürünlerin fiyatlarını da artırdı. Mesela yeşillik bizde 5 lira, başka yerde 7 lira, başka bir yerde 3 lira. Fiyatlar sabit değil çünkü ürünlerin geldiği yerlere göre mazot fiyatı değişiyor. Antalya’dan gelen bir mal için 10 bin lira mazot parası ödeniyor, Menderes’ten gelen için daha az. Buna göre fiyatlar oynuyor."

Kaynak: Özge UYANIK