Karaburun'daki Akdeniz foku varlığının yaşam alanlarından olan Mordoğan'daki Ayı Balığı Koyu'ndaki bi işletmeye ait kaçak iskelenin yıkım işlemleri nihayet başladı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin bir hafta önce başarısızlıkla sonuçlanan yıkım girişiminin ardından, işletme yetkilileri bu kez direniş göstermedi ve iskeleyi kendileri kaldırmaya başladı.
İŞLETME BU KEZ DİRENEMEDİ!
Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Karaburun Yarımadası'nda yer alan Ayı Balığı Koyu'ndaki kaçak iskele, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve duyarlı vatandaşların bir yıldır sürdürdüğü yoğun çabalara rağmen kaldırılmamıştı. 22 Temmuz'da bölgeye gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sahil güvenlik ve jandarma güçlerinin yıkım girişimine, işletme çalışanları ve yetkilileri engel olmuştu. "Devletin gücü bir işletmeye mi yetmiyor?" tartışmalarını da beraberinde getiren bu olaydan tam bir hafta sonra, 2 Ağustos sabah saatlerinde belediye ekipleri, jandarma ve sahil güvenlik güçleriyle birlikte yeniden bölgeye geldi.
İşletme yetkilileri bu kez direniş göstermeyerek, kaçak iskeleyi kendilerinin sökeceklerini belirtti. Bunun üzerine başlatılan yıkım çalışmalarının 2 gün süreceği açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Akdeniz Foku Araştırma Grubu üyesi Ozan Veryeri, “Burası foklar için çok önemli bir alan. Mutlak korunması gerekiyor. Daha geçen hafta mağaralardaki fokları ve yavrularını görüntüleyip, belgelemiştik. Nihayet kaçak iskelenin kaldırılması için olumlu bir adım atıldı” dedi. Veryeri, bölgede bu tür işletmelerin varlığının bile son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekerek, sadece foklar için değil, tüm dünya ve insanlığın geleceği açısından bölgenin korunması gerektiğini vurguladı.
"Ayı Balığı Koyu, Kesin Korunacak Hassas Alan Olmalı"
Geçtiğimiz Temmuz ayında iskelenin yıkımının engellenmesinin ardından SAD-AFAG tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz foklarının iki yılda bir buradaki mağaralarda yavruladıkları ve 4,5 ay boyunca da yavrularını bu mağaralarda emzirdikleri belirtilmişti. Fokların son sığınaklarından biri olan bu koydaki kaçak iskelenin yıkılmaması ve benzeri kaçak yapılar, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuata aykırılık oluşturduğu vurgulanan açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan, bölgenin "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edilmesi talep edilmişti.