Evren, milyarlarca yıldır var olan ve sonsuz gizemlerle dolu uçsuz bucaksız bir alan. İçerisinde barındırdığı gezegenler, yıldızlar ve diğer kozmik yapılar, insanlığın merakını sürekli cezbediyor. İşte, evrende yaşanmış 6 ilginç olay, inanılmaz kozmik gizemler...
1. JÜPİTER'DEKİ ASIRLIK FIRTINA: BÜYÜK KIRMIZI LEKE
Jüpiter'in Büyük Kırmızı Lekesi, Dünya'nın en büyük kasırgalarından bile daha büyük olan yüksek basınçlı bir fırtına. O kadar devasa ki içine 3 tane Dünya sığabilir. Yaklaşık 400 yıldır Dünya'dan gözlemlenebilen bu fırtına, Jüpiter'in atmosferindeki farklı renklerdeki bulutların saat yönünün tersine dönmesiyle oluşuyor.
186 YILDIR DEVAM EDEN BİR KASIRGA
Büyük Kırmızı Leke, ilk olarak 1665 yılında Giovanni Domenico Cassini tarafından resmen gözlemlendi. 186 yıldır devam eden bu muazzam fırtına, evrenin en garip olaylarından biri.
2. EVRENDEKİ EN BÜYÜK SU DEPOSU: BİR KUASARIN ETRAFINDA
2011 yılında bilim insanları, Dünya okyanuslarındaki suyun 140 trilyon katına eşit miktarda su içeren bir rezervuar keşfetti. Bu muazzam su kütlesi, APM 08279+5255 adlı bir kuasarın (merkezinde bir kara delik bulunan ve etrafındaki gaz ve toz diskini yutarak enerji üreten bir gök cismi) çevresinde bulunuyor. Bu kuasar, Güneş'ten 20 milyar kat daha büyük ve 12 milyar ışık yılından daha uzakta.
GAZ VE BUHAR BULUTU
Kuasarın çevresindeki gaz ve su buharı, -53 derece sıcaklıkta olmasına rağmen Samanyolu Galaksisi gibi galaksilerdeki bulutlardan 5 kat daha sıcak ve 10-100 kat daha yoğun.
3. EVRENİN EN BÜYÜK KARA DELİĞİ: J0100+2802
2015 yılında, J0100+2802 olarak bilinen en büyük kuasar keşfedildi. Bu kuasar, bilinen evrendeki en büyük kara deliki içeriyor ve 12 milyar Güneş kütlesine sahip. Parlaklığı ise 420 trilyon Güneş'e eşit.
BEKLENMEDİK BÜYÜKLÜK
J0100+2802, Büyük Patlama'dan sadece 900 milyon yıl sonra oluşmuş ve bu kadar kısa bir sürede bu büyüklüğe ulaşması şaşkınlık yaratıyor.
4. ELMAS GEZEGENİ: 55 CANCRİ E
2004 yılında keşfedilen 55 Cancri e, en az üçte biri elmastan oluşan bir gezegen. Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıkta, Yengeç takımyıldızında bulunan 55 Cancri e, yıldızı etrafındaki turunu sadece 18 saatte tamamlıyor.
"SÜPER DÜNYA"
55 Cancri e, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve sekiz kat daha ağır. Yüksek basınç ve sıcaklık altında karbon atomları, elmas oluşturabiliyor.
5. DEV AHUDUDU AROMALI ROM BULUTU: SAGİTTARİUS B2
Samanyolu'nun merkezine yakın bir konumda bulunan Sagittarius B2, dev bir moleküler gaz ve toz bulutu. Bu bulut, büyük miktarda etil format içeriyor. Etil format, ahududu ve rom kokusuna sebep olan kimyasal bir bileşik.
MUAZZAM BOYUTLAR
Sagittarius B2, Güneş'in 3 milyon katı kütleye sahip ve 150 ışık yılı genişliğinde bir alanı kaplıyor.
6. YANAN BUZDAN GEZEGEN: GLİESE 436 B
Gliese 436 b, Neptün büyüklüğünde bir gezegen ve 2004 yılında keşfedildi. Dünya'dan yaklaşık 30 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, yıldızına çok yakın bir yörüngede dönüyor.
"BUZ-X"
Gliese 436 b, yüzey sıcaklığı 245 derece olmasına rağmen "buz-X" olarak bilinen bir tür buz ile kaplı. Gezegenin muazzam kütle çekim kuvveti, su moleküllerinin buharlaşmasını engelliyor ve yüksek basınç altında "buz-X" oluşturuyor.