İzmir’in bir sanat şehri olması vizyonuyla yıllardan beri sanata yatırım yapan Arkas, dördüncü sanat merkezini, Bornova’nın hem tarihi hem de mimarisiyle öne çıkan köşklerinden biri olan Mattheys Köşkü’nde açtı. İki asırlık köşkü aslına sadık kalınarak restore ederek İzmir’e yeni bir sanat ve deneyim merkezi kazandıran Arkas, Arkas Sanat Bornova Arkas Halı Koleksiyonu’nu ’16.-19. Yüzyıl Anadolu Halıları’ sergisiyle sanatseverlerle buluşturdu.
ARKAS’IN CUMHURİYET’İN 100. YILINA ARMAĞANI
Tarihinde Atatürk’ü ağırlayan, o dönemki ev sahibi Hortense Wood’un kendi deyimiyle cumhuriyetin geleceğinin konuşulduğu Mattheys Köşkü, Cumhuriyet’in 100. yılında yeniden hayat buldu. Arkas Sanat’ın Arkas Sanat Merkezi, Arkas Deniz Tarihi Merkezi ve Arkas Sanat Urla’dan sonra İzmir’deki dördüncü merkezi olan ve köşkün içerisinde bulunan Arkas Sanat Bornova’da, özellikle Batı Anadolu halıcılığının dünyaya tanıtılmasındaki katkılarını aktarmak amacıyla Arkas Halı Koleksiyonu’ndan birbirinden değerli halılardan oluşan bir seçki sergileniyor.
Dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen seçkide, Batı ve Orta Anadolu’da, Uşak, Çanakkale, Bergama, Konya, Karapınar, Akhisar, Gördes, Kula, Milas yörelerinde 16. ve 19. yüzyıllar arasında üretilmiş Anadolu Halıları bir araya geldi.
Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü’nde örnekleri görülen Batı ve Orta Anadolu’da belirli merkezlerde üretilen el dokuması halılar, bu coğrafyada yüzyıllardır devam eden dokumacılık geleneği sayesinde, dünyadaki en iyi el halıları arasında kabul ediliyor. Her odada farklı bir yöre ve konunun ele alındığı ‘16.-19. Yüzyıl Anadolu Halıları’ sergisi, bu halıların tasarımı ve motif kullanımı açısından birbirleriyle olan ilişkisini ortaya koyuyor.
Bu özel seçki, bu kıymetli kültür mirasının Arkas Halı Koleksiyonu’ndaki önemli örneklerini bir araya getirerek korumayı, tanıtmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
“İZMİR’İN SANAT ŞEHRİ OLMASINI ARZU EDİYORUM”
Mattheys Köşkü’nün ve Arkas Sanat Bornova’daki Arkas Halı Koleksiyonu Sergisi’nin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İzmir’in sanat şehri olmasını arzu ediyorum. 12 yıl içinde dördüncü sanat merkezimizi açıyoruz. Daha da devam eden projelerimiz var.
Neyi, nerede sergilediğiniz önemli ve ben bir klasikçiyim. Ağırlıklı olarak 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına uzanan döneme ait eserleri topluyoruz ve onları üretildikleri döneme ait ortamlarda sergilemeyi arzu ediyoruz. Bu amaçla Mattheys Köşkü’nde olduğu gibi, nitelikli tarihi değeri olan yapıları da aynı zamanda sanat merkezi olarak İzmir’in kültür sanat hayatına kazandırıyoruz. Böylelikle hem İzmir’in geçmişinin önemli tanıkları olan bu yapıların daha uzun yıllar var olmalarını sağlıyoruz hem de sanatı geniş kitlelerle paylaşma amacımızı yerine getirmiş oluyoruz” dedi.
“GEÇMİŞİ HATIRLATMAK HATTA YENİDEN YAŞATMAK GAYEM”
Lucien Arkas sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarihi köşkler gibi halı sanatı da unutulmaya yüz tutmuş. Biz bu unutulmaya başlayan sanatı ve tarihi-kültürel değerleri yaşatmaya çalışıyoruz. Halı benim için büyük bir tutku ve bu topraklara ait çok önemli kültürel bir değer. Ailemden kalma halıları, 90’lı yılların başından bu yana aldığım antika halılarla zenginleştirdim. Şimdi, Arkas Halı Koleksiyonu’nda halı sanatının nadir örnekleri yer alıyor. Koleksiyondan, ağırlıklı olarak Batı Anadolu’da, 16.-19. yüzyıl arasındaki dönemde üretilmiş 75 halıdan oluşan bir seçkiyi Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü’nde geçmişi hatırlatmak vizyonuyla sergilemeye başladık. Daha önce İzmir ve İstanbul’da halı sanatını tanıtmak amacıyla iki süreli sergi yapmıştık ancak burada sürekli, sabit olarak sergilenecekler, üç yılda bir, sergi içeriği yenilenecek.”
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas ise, “Köşkün restorasyonu uzun seneler sürdü. Yukarıdaki sergi bölümünün yanı sıra bahçe, ahır ve sarnıç bölümlerinin de Bornova’nın geçmişini anımsatan ve bütününü temsil eden bir alan haline gelmesini istedik. Köşkü ziyaret eden insanların Bornova hakkında bir fikri olsun dedik. Çocukluğumuzda, boş zamanlarımızda Küçükpark’ta mini golf oynardık. O günlerin nostaljisiyle Bornova Köşkleri temalı bir mini golf parkuru oluşturduk. Ahır kompleksini de hem Arkas Holding hem de Ege Bölgesi’ndeki tüm kurumsal şirketlerin kullanabilmesi adına profesyonellere eğitim verilecek, toplantılar ve etkinlikler düzenlenebilecek, esnek birkaç salonun bulunduğu bir hale getirdik” diye konuştu.
ARKAS HALI KOLEKSİYONU ARKAS SANAT BORNOVA MATTHEYS KÖŞKÜ’NDE
Bizans, Selçuklu, Timur ve Safevi unsurlarının Anadolu’nun yerel gelenekleriyle eşsiz bir harmanı olan el halıları, Anadolu kültür mirasının en önemli unsurlarından biri. Özel atölyelerde dokunan bu muhteşem Anadolu halıları, Osmanlı saraylarında kullanılmış ya da ulu camiler için sipariş edilmiş, aynı zamanda Batı’da da beğeni kazanarak büyük rağbet görmüş, prestij ve zenginlik sembolü olarak batılı sanatçıların resimlerinde yer almıştı. Özellikle Uşak ve çevresinde üretilen halılar, deniz yoluyla Smyrna (günümüzde İzmir) limanı üzerinden Avrupa’ya ulaşmıştı.
Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası, “Arkas Halı Koleksiyonu, 30 yılı aşkın bir sürede bir araya getirilen, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan döneme ait halılardan oluşuyor. Klasik dönem Türk halıları, yöresel Anadolu halıları, Osmanlı Saray Halıları ve Kumkapı halılarının nadide örneklerini bir araya getiren koleksiyon, kendi alanında dünyadaki en önemli halı koleksiyonları arasında gösteriliyor.
Arkas Sanat Bornova’da sergilenen 75 halı, Uşak bölgesinden Holbein, Bellini, Lotto, yıldızlı Uşak, madalyonlu Uşak, Transilvanya halıları olarak bilinen sütunlu ve mihraplı seccadeler, Gördes, Bergama, Çanakkale, Konya, Milas, Akhisar yörelerine ait halılar” diye konuştu.
Arkas Sanat Danışmanı ve aynı zamanda Arkas’ın tüm mimari restorasyon çalışmalarını yürüten mimar Niko Filidis ise yaptığı konuşmada, “Süreç, 2015 yılında başladı. İnşaat dört yıl sürdü. Zor bir binaydı ama hedefimiz her zaman Bornova’ya aslına uygun yapı kazandırmaktı. Gerek kullandığımız malzemeler gerekse ayrıntılarla evin orijinal halini yakalamaya çalıştık” dedi.
MATTHEYS GARDENS
Özenli bahçeler, Bornova köşklerinde en az yapının kendisi kadar önemliydi. Köşklerin ana giriş kapıları ‘prestij kapısı’ olarak adlandırılıyordu. Mattheys Köşkü’nün de bu noktada en belirgin özelliği, mor salkımlı, leylak çiçekleriyle sarıp sarmalanan, güzelliğiyle ünlü kemerli ana giriş kapısıydı. Bahçe kapısından girildiğinde, köşke doğru iki yanı ağaçlı bir yol uzanıyordu. Köşk bahçesinin simgesi haline gelen servi ağaçlarına atfen köşkün giriş yolu alle şeklinde servi ağaçları ile yeniden oluşturuldu. Bahçenin simgesel ağaçlarından olan Çınar ağacı ve pek çok ağacın korunmasına özen gösterildi. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte köşkün bahçesi de peyzaj düzenlemesiyle yenilendi. Mattheys Gardens’da günümüze kadar ulaşmış Mattheys Köşkü, Aliberti Köşkü, Bardisbanian Köşkü, Charlton Whittall Köşkü, Paterson Köşkü, De Andria Köşkü, Edward Whittall Köşkü, Belhomme Köşkü ve Pierre Pagy Köşkü, seramik sanatçısı Verda Sipahi’nin uzun soluklu ve detaylı çalışmasıyla oluşan Minyatür Bornova Köşkleri temalı Mini Golf Sahası ile birlikte 240 yıl öncesinde olduğu gibi ihtişamlı günlerine geri dönüyor.
Lucien Arkas
Lucien Arkas
Lucien-Merve Arkas
Claire Arkas, Denis Filidis
Ali Deniz, Berna Kumaş Sipahi
Yvonne Trapp, Dr. Detlev Wolter
Abdullah-Candan Çorbacıoğlu
Didem Biriçim Özkardeş
Bülent-Ayten Zeytinoğlu
Gülçağ Gençer
Halil Şahin, Fatih Uysal, Başar Karcıoğlu
Mehmet Söyler, Ferihan Göksu
Çiçek Boydaş, Daphne Hsu, Gerry Chang, Didem Ünlü
İdil-Ahmet Yiğitbaşı
Didem-Ricardo Aliberti
Zuhal-Ahmet Koştumoğlu
Jean Luc Maeso
Nesligül Sertdemir
Valeri-Ahmet Sağel, Karin Steinbüchel
Edlin Tito, Sabrina Ataseven
Mehlika-Ali Boz
Haluk-Bahar Özyavuz
Ceren Umay, Ferhat Kentel, Çiğdem Kentel
Cansu Alanko, Deniz Üstünes
Ali-Gülperin Sertdemir
Tansu-Tamay Türkan
Şeyda-Hakan Özsoy
Nihan Yarkent İnce
Çağan-Leyla Dikmen, İlkyaz Mumcu, Özer Mumcu
Halil Şahin, Başar Karcıoğlu, Fatih Uysal, Önder Türkkanı
Bernard Arkas-Lucien Arkas-Müjde Unustası
Lucien Arkas
Bernard Arkas, Sinem Güven, Berent Akdemir
Mustafa İduğ, Lucian Arkas, Mustafa Özuslu
Noel Micaleff, Günay Guy Pagy
Şeyma Başterzi, Pietro Alba
Christian Schnell, Zeliha Toprak, Jose Maria Queiros
Berent Akdemir, Sinem Güven
Martin Kmetec, P. Alessandro Anprino
Michele Moubarak, Valerio Giorgio, Ahmet Çalık
Işıl Nişli
Aysun Öz, Elise Ovart Baratte
Begüm Tatari, Ayşe Perin
Meral Sakallı
Temel Aycan Şen, Bengi Şen
Serra Oruç
Ricardo Aliberti, Maria Pagy, Didem Aliberti, Enrico Aliberti
Yasemin Toprak Alpaydın, Zeliha Toprak, Naciye Gökçen Kaya, Defne Atakan Beşer
Altan-Yıldız Ünsal
Şule Erdamar, Marek Penzo
Dr. Detlev Wolter, Naciye Gökçen Kaya
Meral-Alber Simson
Müge-Coşkun Aral
Ayşen Kabaoğlu
Aysel-Cenap Öztezel
Ayşe Beşikçioğlu, Alp Tatari
Esra-Mustafa Delen
Rasim-Özlem Gümüşgerdan, Arto Keshishian
Sabine Böhne, Ulrich Münch
Yevgeniy Feld, Can-Sevda Ortabaş, Askar Alsinbayev
Şerafettin-Sevinç Taş
Şakir-Ayşe Özyıldırım