Trump’tan peş peşe gelen kritik açıklamalar: 3. dünya savaşı çıkacak Trump’tan peş peşe gelen kritik açıklamalar: 3. dünya savaşı çıkacak

Bugün Fransa, erken genel seçimlerin ikinci turu için sandık başında. İlk turda %33 oy alarak en büyük parti konumuna yükselen aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN), ikinci turdan da birinci çıkmayı hedefliyor. Ancak, meclisteki mutlak çoğunluğun herhangi bir parti ya da ittifak tarafından kazanılması pek olası görünmüyor.

İkinci Tur Öncesi Stratejik Hareketler

İkinci tur öncesinde, merkez ve sol partiler, aşırı sağın yükselişini engellemek için "baraj" olarak adlandırılan bir strateji izliyor. Yeni Halk Cephesi ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans partisi de dahil olan "Birlikte" ittifakı, aşırı sağ karşıtı oyların bölünmemesi için bir araya geliyor.

Seçim Sistemi ve Tahminler

Fransız seçim sistemi gereği, ilk turda %50'nin üzerinde oy alan adaylar doğrudan meclise girerken, diğerleri ikinci tura kalır. Bazı bölgelerde ise 3 veya 4 adayın yeniden yarıştığı görülebiliyor. İkinci tur için strateji ise, aşırı sağ adayın karşısındaki en güçlü adayın desteklenmesi üzerine odaklanıyor.

Projeksiyonlara Göre Meclis Dağılımı

İkinci tur öncesinde yapılan projeksiyonlara göre, 577 sandalyeli mecliste hiçbir partinin mutlak çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor. Harris Interactive'in tahminlerine göre, Ulusal Birlik ve Cumhuriyetçiler'in 190-220 arası milletvekili çıkarması öngörülüyor. Macron'un ittifakının ise 110-135 arasında sandalye kazanması bekleniyor.

Olası Senaryolar ve Reaksiyonlar

  • Aşırı Sağ İktidarı: Ulusal Birlik, meclisteki en büyük parti olarak çıkarak, hükümeti kurma görevini alabilir. Bu durumda, Macron ile aşırı sağ lideri Jordan Bardella'nın, karşıt siyasi kanatlardan oluşan bir koalisyonla ülkeyi yönetmeye çalışması bekleniyor.

  • Çoğunluksuz Meclis: Mevcut tabloya göre, hiçbir parti mutlak çoğunluğu elde edemeyebilir. Bu durumda Macron'un büyük bir koalisyon kurma girişimleri olabilir, ancak bu koalisyonun mutlak çoğunluğu sağlaması zor görünüyor.

  • Teknik Hükümet: Bazı senaryolarda, Mario Draghi'nin İtalya'da uyguladığı teknik hükümet benzeri bir çözüm önerilebilir. Bu seçenekte, ekonomistler, bürokratlar ve diplomatlar ağırlıklı bir kabine oluşturularak ülkenin yönetimi sağlanabilir.

  • Kaotik Senaryolar: Mecliste çoğunluğun sağlanamaması durumunda ülkenin karşılaşabileceği kaos ve siyasi istikrarsızlık senaryoları da gündemde. Macron'un meclisi feshetme yetkisinin olmaması, bu durumun çözümünü zorlaştırabilir.

Kaynak: Haber Merkezi