Gadir Hum Bayramı, düzenlenen etkinliklerle birlikte başlamıştır. Bu özel gün, Hazreti Muhammed'in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılır. Gadir-i Hum Bayramı, Adana, Mersin, Hatay ve birçok ilde iki gün boyunca kutlanacak. Bu bayram, Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü olup Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'na ek olarak üçüncü bir bayram olarak kutlanır. Peki, Gadir-i Hum nedir? Gadir Hum Bayramı'nda neler yapılır, gelenekleri nelerdir?
GADİR HUM GELENEKLERİ NELERDİR?
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanan bir bayramdır. Bu özel günde, sabahın erken saatlerinde türbelere gelen vatandaşlar, burada kurban keserek büyük kazanlarda hazırlanan özel bir yemek olan "Hirise"yi pişirirler. Hirise, içerisinde buğday-et karışımının bulunduğu bir yemektir. Bu kutlamada herkes, bir parça katkıda bulunarak Hirise'nin hazırlanmasına katkıda bulunur. Özellikle dar gelirlilere yönelik olarak dağıtılan Hirise, vatandaşlara dağıtılır.
GADİR HUM BAYRAMI MESAJLARI
Yılın en güzel günlerinden bayramımız mübarek olsun darısı her seneye inşallah #GadirHum
Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların herkesten uzak, dualarımızın kabul olması dileğiyle. #GadirHum bayramı kutlu olsun
Birlik ve kardeşlik içinde sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara.
Bayramlarımızın daim, kazanlarımızın her zaman kaynaması dileği ile.. #GadirHum
En büyük bayramımız olan #GadirHum Bayramımız mübarek olsun.
Bu güzel dünyada, bu özel coğrafyada birlik, beraberlik, kardeşlik ve de barış içinde nice senelere.
Tüm Alevi arkadaşlarımın dostlarımın Gadir Hum Bayramı’nı kutluyor; sağlık huzur ve esenlik içinde, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin ilelebet payidar olmasını temenni ediyorum.
GADİR-İ HUM BAYRAMI NEDİR?
Aleviler, Gadir-i Hum Bayramı'nı Hz. Muhammed'in Hz. Ali'yi kendi halefi olarak tayin ettiği gün olarak kutlarlar. Her yıl düzenlenen bu geleneksel bayram, çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bayramın sabahında erken saatlerde insanlar türbelere akın eder ve burada kurban keserler. Büyük kazanlarda hazırlanan özel bir yemek olan "Hirise" ise bu günde özel olarak pişirilir. Hirise, içerisinde buğday-et karışımı bulunan bir yemektir. Herkes, katkıda bulunarak "Hirise"nin yapımına katkıda bulunur ve bu özel yemek başta dar gelirli vatandaşlar olmak üzere herkese dağıtılır.