Süper Lig, bu sezon kaoslarla dolu karanlık bir dönem geçiriyor. Hakem yumruklanması, sahaya taraftarların girip futbolculara saldırması, sporcuların da aynı şekilde karşılık vermesi, Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan'da oynanamaması, Şanlıurfa'ya alınan maça Fenerbahçe'nin U19 takımıyla çıkması, bunlardan da öte kulüp başkanlarının şiddete davet eden, tahrik edici açıklamaları, spor yazarlarının ve sosyal medyadaki taraftarların, tırnak içinde 'paralı troller"in futbolda ortamı giderek germesi, futbolun Türkiye'de bir kangrene dönüşmesine sebep oldu. Kaos ortamının meydana gelme sebeplerini ve çözüm yollarını İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin 9 Eylül Gazetesi'ne değerlendirdi. Spor Psikolojisi üzerine önemli çalışmaları bulunan, Trabzonspor başta olmak üzere bir çok spor kulubünde görev alan Şahin, Türk futbolunda kara bulutların uzun süredir dolaştığını, bu sürecin çözümünün, eğitim, kanunlar, adalete güven ve yöneticilerin şiddeti geren dili değiştermesiyle çözüleceğini kaydetti.
EĞİTİMSİZLİKTEN DOLAYI KANUN İŞLEMİYOR
Mustafa Şahin, "Futbolu doğal ortamına çekmediğimiz sürece, daha çok ekonomi dedikçe, kendi mezrasından çıkarırsak, taraftarların eğitim ve kültür yapısına paralel olarak futbolun kaydığı nokta farklı oluyor. Yönetici, medya, taraftar ve spor yöneticilerinin kullandığı dil, sporu öldürüyor. Üst üste yaşanan üzücü olaylardan sonra akli selim olmadığımız sürece Süper Lig'in düğümünün çözüleceği sondan bir önceki hafta oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe maçında sosyal bir olaya maruz kalabiliriz. Buna çanak tutabiliriz. Futbolda şampiyonluk son maça kalırsa o karşılaşmada ne yaşanabilir, buna konuşmaya korkuyoruz. Yıllar sonra Türk ordusunu, komandoları yeşil sahalarda göreceğiz. Galatasaray- Fenerbahçe karşılaşmasında güvenlik için yararlanacağımız yüksek sesle konuşuluyor. Spor medyası Türk askerini, polisini stada çağırdı. Türk futbolunun nerelere geldiğinin bir kanıtıdır. Aslında yeterli kanunlarımız var ama eğitimli bireyler olmadığı için kanunları uygulayamıyoruz" dedi.
DERBİYE KADAR KULLANILAN DİL DEĞİŞMELİ
"Galatasaray-Fenerbahçe maçına kadar ayrıştırıcı dilden uzaklaşıp, yeni bir tarz ortaya koymamız gerekiyor" diyerek sözlerine devam eden Spor Psikoloğu Mustafa Şahin, "TFF ve kulüp başkanlarının kullandıkları dilin şiddetten uzak ve nazik olması gerekiyor. Kelimelerin sıralaması bile çok önemlidir. Buna dikkat edilmediği sürece istenmediğimiz olaylara maruz kalabiliriz. Ülkece imajımız zedelenelebilir. Turizme ve ekonomiye yansıması olumsuz olur. Geçen haftaki Manchester City-Real Mdrid maçını izleyenler, Türkiye'de futbol oynanmadığını anlamıştır. İspanya ya da İtalya'daki takımlar gibi '6 gün ortak, 1 gün rakibiz' mantığına gelmediğimiz sürece ülkemizin saygınlığını, kulüplerimizin kültürünü bitirme noktasına geleceğiz. Federasyon yönetimi ve kulüp başkanlarının tarz ve dil değiştirmeleri gerginliği biraz düşürür. Ülke buna ayak uydurur ve belli bir zaman sürecinde futbolun güzelliklerini konuşabiliriz. Ülkedeki futbolu bu duruma biz getirdik. Sosyal medyadaki taraftarlar da bu işin içinde ama temel paydaş olarak spor basını, medya da kritik rolde. Ekranlarda yaşanan bir olayı reyting uğruna kolayca, düşünmeden konuşuyoruz ama bu dille şiddeti körüklüyoruz. İzlenme uğruna programlar olduğu sürece futbolda ilerlememiz mümkün olmayacak" diye konuştu.
YENİ YAPI İKİ BÜYÜK YARATTI
Mustafa Şahin, "Türkiye'nin en büyük kulüpleri 4 büyükler dediğimiz ekipler ama yeni yapı Fenerbahçe ve Galatasaray'ı ön plana çıkardı. Başkanlar her açıklamasında savcılıkları göreve çağırıyor. Sorunu seyircide, taraftardan aramadan, önce 'medya troller'ine çanak tutmayacak başkan ve yöneticilerin sağduyulu davranması lazım. Bizim ele almamız gereken konu futbolun temel değerleri, başarıyı değerlendirme biçimi ve adalete güven sağlamak. Başaramazsak çok daha saha kapanmalar, fiziksel şiddetlere maruz kalırız" ifadelerini kullandı.