Ülkemizde son zamanlarda fiyatı en çok merak edilen konulardan biri olan Gemi Adamı Belgesi, artan zamlardan olumsuz etkilendi. Peki, Gemi adamı belgesi nasıl alınır? Gemi adamı belgesi ücreti nedir?
Gemi Adamı Nedir?
Gemilerde en üst rütbeli kaptana, sırasıyla gemi zabitlerine, zabit yardımcılarına, kursiyerlere, mürettebata ve yardımcı hizmet personeline verilen genel isimdir.
Gemi Adamı Cüzdanı Nedir?
Gemi Adamı Cüzdanı, denizcilikte liman cüzdanı veya Denizci Cüzdanı olarak adlandırılan bir belgedir ve denizcilerin gemilerde çalışmasını sağlamak için gerekli olan en önemli belgelerden biridir. Bu belge, denizci kursunu başarıyla tamamlayan ve ilgili sınavları geçen kişiler tarafından elde edilen uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Pratik anlamda denizci pasaportu olarak da adlandırılabilir. Denizci cüzdanı, gemilerde yasalara uygun olarak çalışmayı kolaylaştıran bir ruhsat niteliği taşır ve denizcilere çeşitli haklar ve yetkiler sağlar.
Bu önemli belgeyi elde etmek için, denizci adayı denizci kursunu başarıyla tamamlamalı ve ilgili sınavları geçmelidir. Denizci kursu sırasında denizcilik konuları hakkında teorik ve pratik eğitimler verilir ve adayların denizcilik bilgisini ve becerilerini geliştirmeleri amaçlanır. Kursun tamamlanmasının ardından, adayın diğer gerekli belgeleri sağlaması gerekmektedir. Bu belgeler genellikle sağlık raporu, denizcilik eğitim sertifikaları ve pasaport gibi belgeleri içerebilir.
Gemi Adamı Cüzdanı Ne İşe Yarar?
Gemi personeli için, iş bulma imkanı sunan bir pasaport benzeri belge, gemilerde çalışmaya olanak sağlar. Bu belge sayesinde hem ülke içinde hem de yurtdışında gemilerde iş bulmak daha kolay hale gelir. Ayrıca, bazı ülkelere vizesiz giriş yapma fırsatı sunar. Bu vizesiz girişler için, gemi mürettebatı olduğunuzu kanıtlamanız ve o ülkede gemide çalışmaya başlayacağınızı belgelemeniz gerekmektedir.
Nasıl Denizci Olunur?
Denizci olabilmek için denizci sertifikası gereklidir, bu sertifikaya "denizci cüzdanı" da denir. Denizci cüzdanına sahip olabilmek için belirli bir sınavdan geçip, sağlık raporu ve diğer gerekli belgelerle birlikte başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunan adaylar, bu süreci tamamladıklarında denizci olma hakkını elde ederler.
Gemi Adamı Cüzdanı Nasıl Alınır?
Denizci cüzdanı başvurusu için ilk adım Denizci Sağlık Raporu'nun düzenlenmesidir. Bu süreçte belirtilen talimatlara uygun bir şekilde fotoğraf çekilir. Ardından e-Devlet şifresi alınır.
Eğer veli öğrenciyle birlikte değilse, veliler bulundukları yerde bir notere giderek muvafakatname düzenler ve bu belgeyi öğrenciye gönderir. Öğrenci, bu muvafakatname belgesiyle birlikte "Gemi Adamı Olur" yazısını alır. Eğer kişi 18 yaşından küçükse, velileriyle birlikte Nüfus Müdürlüğü'ne giderek "Gemi Adamı Olur" yazısı ve "İkametgâh Belgesi" alır. Bu belgeler tamamlandıktan sonra Liman Başkanlığı'na başvuru yapılır ve kendisine verilen C koduyla bankaya ödeme yapılır. Ödeme dekontları Liman Başkanlığı'na teslim edilir.
Denizcilik okullarında okuyan öğrenciler, denizci cüzdanı için okula başvuruda bulunurlar. Bu başvuru sürecinde öğrenci belgesi, transkript ve okul yetki durumunu gösteren kimlik belgesinin fotokopisi alınır.
Bir denizci cüzdanı çıkarmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Öğrenci Belgesi (Okuldan alınacak)
- Kimlik Fotokopisi
- Biyometrik Fotoğraf (1 adet)
- Transkript (Okuldan Alınacak.)
- Denizcilik Alanında Aldığı Eğitimleri Gösterir Belge (GAEBS üzerinden okuldan alınacak.)
- Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu
- Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı, e-devletten alınacak.)
- İkametgâh-Yerleşim Yeri Belgesi
- Gemi Adamı Olur Yazısı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak.)
- Banka Dekontu (Liman Başkanlığının belirttiği tutarda ücret yatırılıp banka dekontu başkanlığa teslim edilecek.)
Denizcinin cüzdanını alabilmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Deniz ve İç Sular Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bazı standartlar bulunmaktadır.
İlk olarak bakanlık tarafından belirlenmiş olan gemi adamı olma şartları sağlayan kişilerin aşağıda sıralamış olduğumuz maddeleri tamamlaması gerekiyor:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş resmi ve özel eğitim kurumlarından alınan kurs bitirme belgesi yada sertifikası
- Sabıka kaydı
- İkamet belgesi
- Vesikalık fotoğraf
- Yeterlilik sınavı başarı belgesi
- Gemi adamı sağlık raporu
Belge için gerekli olan ücretin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren banka dekontu gerekmektedir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından makbuz için talep edilen Gemi Çıkış Belgesi ücreti ve denizcilikle ilgili diğer tüm ödemeler Garanti Bankası’ndan alınarak Halkbank’a verilir.
Gemi Adamı Olma Şartları Nelerdir?
Gemilerde çalışmak isteyenlerin bir Denizci Cüzdanına sahip olmaları gerekmektedir. Gemilerde çalışmak için bu belge gerekli olduğundan bu belgeyi almaları gerekir. Denizci cüzdanı alabilmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Deniz ve İç Sular Genel Müdürlükleri tarafından belirlenen şartlar bulunmaktadır.
5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun “Türk karasuları dışında taşınan taşıtların zabit ve mürettebatına verilen belgeler” başlıklı 20. maddesine göre, Türkiye karasularından çıkış yapan Türk gemileri bundan sonra pasaport yerine geçerli belge olarak kullanılabilecektir. Denizcilik Müsteşarlığı tarafından onaylanır.
Gemi adamı belgesi ücreti nedir?
Gemi adamı belgesi fiyat, 2023 yılında 400 TL’den başlar. Gemi adamı belgesi (Cüzdan,defter ve sertifika ücreti) fiyatı 300-350 TL’dir. Pusula Denizcilik’te 4500 TL’ye 6 haftalık ayrı bir kurs da vardır.
Gemi adamı sınav ücreti fiyat, 2023 yılında 100 TL’dir. Gemi adamı olmak için girilen sınavın ücreti 100 TL’dir.