9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Dünya genelinde yaşanan gıda fiyatlarındaki düşüş eğilimi, Türkiye'de farklı bir tabloya işaret ediyor. Diğer ülkelerdeki fiyat düşüşlerine rağmen, Türkiye'de gıda fiyatlarının artması, ekonomi ve tarım sektörü üzerinde derin düşündürücü etkiler yaratıyor. Dünyada gıda fiyatların aralıksız 7 aydır gerilerken, Türkiye'de de artış devam ediyor. Konu hakkında 9 Eylül Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım artışın en temel nedenlerinin başında ithalat politikası, kötü bakanlık yönetimi ve depremden kaynaklı üretimin sekteye uğramasının olduğunu söyledi. Kırım, uzun dönemde düzelme beklemediklerini de sözlerine ekledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ise ““Ekonominin karar vericilerinin politikalarından bunu ayırmak mümkün değil. Faiz kararından tutun diğer tüm kararlar bu durumu etkiliyor. Bu noktadan baktığımızda gelecekte de bu fiyatların duracağı düşünülmüyor” dedi.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ DURDURULAMIYOR’

Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de artmasının çeşitli nedenleri olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, üretici fiyat endeksinin durdurulamamasının artışın temelinde yatan nedenlerden biri olduğunu söyledi. Yeni açıklanan rakamlarda Türkiye İstatistik Kurumu Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne göre Ocak’ta tarımsal girdi fiyatları yıllık % 45,11 aylık % 7,51 arttı. Çiftçinin de girdi maliyetlerinin artışından kaynaklı para kazanamadığını vurgulayan Kırım, “Türk Lirası değer kaybettiği için de fiyat endeksimiz yükseliyor. Enflasyonumuz sürekli olarak artıyor. Devlet bunu baskılamak için ithalat formülünü kullanmaya çalışıyor ama temelde üreticiye zarar verdiği için kısa vadede bir çözüm gibi görünse de uzun vadede artışın ana nedenine dönüşüyor” ifadelerini kullandı.  Gıda fiyatlarının artışının diğer etkenlerinden de bahseden Kırım, uygulanan yanlış politikaların, Ramazan Ayı gibi toplu tüketimlerin arttığı dönemde oluşan fırsat yaratma çabasının ve iklimsel değişikliklerin de başlıca nedenlerden olduğunu sözlerine ekledi. 

Omer Ulas Kirim

‘KISA DÖNEMDE DÜZELMEYECEK, UZUN DÖNEMDE DÜZELMESİNİ DE BEKLEMİYORUZ’

Yakın ve uzun dönemde fiyatların düşeceğine dair beklentilerinin olmadığını vurgulayan Kırım, “Temelde neden; ithalat bakışlı bir politika uygulanması, tutarsız bakanlık yönetimi olması ve depremden kaynaklı üretimimizin yaklaşık olarak yüzde 13’ünü karşılayan topraklarda yaşayan insanlar bu üretimi devam ettirebilecek durumda olmaması ve bu gibi çeşitli nedenlerle dünyada gıda fiyatları yükselirken Türkiye’de yükseliyor. Bunun uzun dönemde de düzeleceğini düşünmüyoruz. Çünkü bu yönde bir politika yürütülmüyor. Planlı tarım diye konuştuk ama şimdi o konu gündemde bile değil. Bu nedenlerle gelecekte bir düzelme beklemiyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE MALİYET ENFLASYONU SORUNU VAR’

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ise “Türkiye’de gıda üretiminde maliyet enflasyonu sorunu var. Türkiye’de girdiler ithal ve bu sürekli olarak maliyetin artmasına neden oluyor.  Gıdayı tüketiciyi ilgilendiren fiyat üzerinden de düşünmek lazım. Sadece üretim maliyetleri değil tarladan çıkıp markete gelene kadar olan süreçte de biz maliyet söz konusu oluyor. Akaryakıt, ambalaj ve aracıların karını koruma çabası da maliyeti kapsıyor. Bunlar da artışa neden olan etkenlerden oluyor” ifadelerini kullandı.

Hakan Cakici

‘EKONOMİDEKİ YAPISAL SORUNLAR TARLAYI DA VURUYOR’

“Ülke ekonomisindeki yapısal sorunlar tarladaki yapısal sorunları da kapsıyor” diyerek sözlerine devam eden Çakıcı, “Ekonominin karar vericilerinin politikalarından bunu ayırmak mümkün değil. Faiz kararından tutun diğer tüm kararlar bu durumu etkiliyor. Bu noktadan baktığımızda gelecekte de bu fiyatların duracağı düşünülmüyor. Seçimden sonra kurlarda artış veyahut faizlerin yüksek olması gibi pek çok sorun bekleniyor. Gelecekte tarımda üretici enflasyonu yüksek görünüyor” diye belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ