9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Şubat ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Tarım-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,29 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 60,28 artış gösterdi. ÜFE fiyatlarının yükselişi, tüketici fiyatlarına da yansıdı. Ramazan Ayı’nın başlangıcı ile birlikte tüm ürünlerde olduğu gibi tarım ürünlerinde de ciddi artışlar yaşanmaya devam etti. Konu hakkında 9 Eylül’e koşan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, fiyatlardan kaynaklı vatandaşların pazara bile uğramadığını ifade ederken, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, tüketicilerin gıda harcamalarında gözle görülür bir azalmayı görebileceğimizi söyledi.

TÜM ÜRÜNLERDE ALIM AZALACAK

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, rakamların gıda enflasyonunun, normal enflasyonun çok üzerinde seyrettiğini gösterdiğini ifade ederken, çiftçinin maliyetlerindeki artışa vurgu yaptı. Mazot ve diğer giderlerin giderek arttığının altını çizen Çakıcı, “Bu işin sonu nereye gidecek bilemiyoruz. Gıdaya ulaşmak vatandaş için çok zorlaştı. Alım gücü de düştüğü için üretime de yansıyacak. Tarımda giderek da Skimpflasyona yani tüketicilerin harcamalarında gözle görülür bir azalmayı göreceğiz. Et, süt, sebze ve meyvede yani bütün gıda ürünlerinde aynı sonuca gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

izmir ziraat mühendisleri odası başkanı hakan çakıcı

‘GIDA ENFLASYONU ARTACAK’

Gıda enflasyonunun artmaya devam edeceğini vurgulayan Çakıcı, “Çarşıda ve manavdaki fiyatlarla hal fiyatlarını karşılaştırıyoz. 70 liralık ürün manavda 150 lira. İzmir içinde bile halden alındığında yüzde 70 maliyet koyuyor. Yani maliyet enflasyonu da giderek artıyor. Bu gıda enflasyonu devam edecek demektir” diye konuştu.

‘VATANDAŞ PAZARA UĞRAMIYOR’

İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Ramazan ayının başında pazar fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını belirtti. Ancak şu anda fiyatlarda kısmi bir düşüş olduğunu ifade etti. Erişen, domatesin kilosunun 20-22 TL, kabak 15 TL, patlıcan 28 TL ve biberin ise türüne göre 25 ila 60 TL arasında satıldığını dile getirdi. En yüksek fiyatlı ürünün ise taze fasulye olduğunu belirten Erişen, taze fasulyenin kilosunun şu anda 100 TL civarında olduğunu söyledi. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlarda yükseliş beklemediklerini ancak vatandaşların alım gücünün azalması sebebiyle pazara ilginin düşük olduğunu vurguladı.

hamdin-erisen

Kaynak: HABER MERKEZİ