Ege Üniversitesi (EÜ) Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, uzay ve astronomi alanında eğlenceli eğitim hizmetleri, konferanslar, geziler, gözlem etkinlikleri gibi farklı alanlarda hizmet sunarak her yaş ve eğitim seviyesinden insanları bir araya getiriyor. EÜ Gözlemevi, bilimsel araştırmaları, 'bilim-toplum' temalı etkinlikleri ve eğitimleri ile Ege Üniversitesi'nin topluma hizmet misyonuna katkı sağlamaya devam ediyor.
Türkiye'nin En Büyük İkinci Gözlemevi
Gözlemevi, astronomi ile ilgili geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüğünü belirten Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, "1963 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan ve 1965 yılında ilk değişen yıldız gözlemiyle kurulan EÜ Gözlemevi, Türkiye'nin ilk iki gözlemevinden biridir. İlk yıllarında, örten çift yıldızların gözlemleri ve bu gözlemlerde birbiri etrafında dönerken dönemselliğindeki değişikliklerin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Gözlemevi, Rektörlüğe bağlı Enstitü ve Fen Fakültesine bağlı laboratuvar olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise Astronomi alanında her türlü gözlemin yapıldığı bir merkez olan EÜ Gözlemevi, Türkiye'nin en büyük ikinci gözlemevi unvanını taşımaktadır. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak'ın destekleriyle fiziksel ve teknolojik altyapısı güçlendirilerek, yapılan çalışmaların topluma hızla aktarılması için Bilim-Toplum etkinliklerine büyük önem verilmektedir. Bilim-toplum etkinliklerine ek olarak akademik çalışmalarımız da sürmektedir" dedi.
"Türkiye'nin En Büyük Göktaşı Koleksiyonu EÜ Gözlemevinde"
Astronomiye ilgi duyan herkesi eğittiklerini belirten Doç. Dr. Dal, "Merkezimizde, şu anda yürürlükte olan 19 sosyal sorumluluk projesi bulunmaktadır. Ayrıca, doğayı, uzayı keşfetmeleri ve tanımaları için çeşitli gruplara yönelik önceden planlanmış eğitimler sunuyoruz. Yılda yaklaşık 1200 öğretmene, uzay ve gezegenler hakkında kapsamlı bir eğitim programı sunuyoruz. Katılımcılara astronomi, doğa ve uzayla iç içe bir eğitim deneyimi sunuyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz, Türkiye'nin en büyük göktaşı koleksiyonunu EÜ Gözlemevi'nde görmek için bir fırsat buluyorlar. Her yıl Mayıs ve Eylül aylarında 2 günlük çadırlı kamp etkinliği ile ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Randevulu sistem ile her yaştan bilim meraklısını Gözlemevimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız" şeklinde konuştu.
"Milli Uzay Programı" Çalışmaları
Doç. Dr. Dal, "2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 'Milli Uzay Programı' kapsamında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti ve "Gözlemevimiz, bu projede yere yakın gökcisimleri ve uzay havası gözlemi konularında çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Yüzyılı vizyonu ile yürütülen bu projede Ege Üniversitesi'ni önde tutmaya çalışıyoruz" dedi.