Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Görüşmelere AKP Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlık etti.
AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 28 maddeden oluşan teklifin, 8 farklı kanunda değişiklik öngördüğünü ifade ederek düzenlemenin detaylarını paylaştı.
Engellilere yönelik emeklilik düzenlemeleri
Ceyda Bölünmez Çankırı, teklifin engellilere yönelik emeklilik işlemlerinde norm ve standart birliği sağlamayı amaçladığını belirtti. Buna göre, 2008 yılı Ekim ayı öncesi sigortalılar için vergi indirimi belgesiyle yürütülen emeklilik işlemleri, artık çalışma gücü kaybına göre belirlenecek. Tüm bu süreçlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütüleceği açıklandı.
Sağlık hizmetlerinde kalite artırılacak
Teklif, Sağlık Bakanlığı'nın kişisel verileri hukuka uygun ve etkin bir şekilde işlemesini öngörüyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak, kamu sağlığını korumak ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak, düzenlemenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca, tıbbi kayıtların doğru ve eksiksiz tutulması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlük tarihi erteleniyor
İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlük tarihi 3 yıl süreyle ertelenecek. Bu adımın, işgücü piyasalarının sürdürülebilir büyümesine katkı sunacağı ifade ediliyor.
Yenilikçi tedavilere erişim kolaylaştırılacak
Kamu İhale Kanunu'ndaki değişiklikler kapsamında, iç piyasada bulunamayan ilaçların Sağlık Bakanlığı onayıyla SGK tarafından yurt dışından temin edilmesi planlanıyor. Bu düzenleme, yenilikçi tedavilere erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.
GSS prim borçlarına yapılandırma geliyor
Teklifte, zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Yapılandırma kapsamında, prim borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara kolaylık sağlanması ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Aile hekimliği hizmetlerinde yenilikler
Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılacak değişiklikler arasında, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının mesai saatleri dışında aile hekimleri tarafından sunulması yer alıyor. Ayrıca, yabancılara yönelik sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ve özel raporların daha düşük ücretle düzenlenmesiyle döner sermaye gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
SGK teşviklerinde indirim
Ceyda Bölünmez Çankırı, SGK'ye ödenen sigorta prim indiriminin 5 puandan 4 puana düşürüleceğini belirtti. Bu adımın kamu harcamalarını kontrol altına almayı hedeflediği ifade edildi.