Haber / Didar DEMİRCİ

Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda resmi açılışı gerçekleşti. 90 yıllık fuarın açılışında Orkestra Şefi Hamdi Akatay yönetimindeki Tepecik Filarmoni Orkestrası’nın performansı dinletildi. Törene; Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı İsmail Gülle, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) İl Başkanı Veysel Şahin, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Ak Partili, CHP’li, MHP’li, İYİ Partili İzmir Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, İzmir Büyükşehir Meclisi Üyeleri, kentteki Oda, STK ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

“İZMİR’İN GÖZÜMÜZDEKİ YERİ AYRIDIR”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Küresel pandemi nedeniyle yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen İEF’in 90’ıncı açılışını gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. İzmir, kadim tarihe sahip bir şehir, İzmir, kültürel mirası, doğal güzellikleri ile Ege’nin İncisi’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleşen İstiklal Harbi’nin sembol kentidir. Ülkemizin iktisadi bağımsızlığının temellerinin atıldığı yer olması sebebiyle İzmir’in gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Ülkemize ilkleri yaşatan bu köklü fuar 90 yıldır devam ediyor. Bu mirasa büyük önem atfediyoruz. Fuarın, bölgemize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Öte yandan Bakan Muş, yeşil dönüşümün ticaret alışkanlıklarını değiştireceğini dile getirerek, “Yaşadığımız felaketler insanoğlunun doğaya karşı değil, doğayla bir hareket etmesini göstermiştir. İklim kriziyle mücadele etmek için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

“CUMHURİYETİN YARATTIĞI EN DEĞERLİ KÜRESEL MARKA”

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın geçmişine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Enternasyonal Fuarı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ifadesiyle Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için kuruldu. Dolayısıyla bu akşamki buluşmamızın menzili, İzmir’in hudutlarıyla sınırlı değil. Doksan yıldır Türkiye’nin geleceğine yön veren Enternasyonal Fuar, bir kere daha ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor. Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı ve gözümüz gibi baktığımız Kültürpark’ta yine yaşam buluyor. Kültürpark’ın bu yaşlı ağaçları ve onların üzerindeki gökkubbe, dünyanın en heyecan verici keşiflerine ve en hüzünlü anlarına aynı anda kucak açtı.Fuar neredeyse bir asra yaklaşan ömrü boyunca sayısız yenilik, güzellik ve küresel kriz gördü.İzmir Enternasyonal Fuarı, tüm bu olup bitenlere rağmen ayakta! Kaybolup gitmek şöyle dursun, fuarımız hayata hep pırıl pırıl bir ayna tuttu. Dünyada olup biten ne varsa 90 yıldır İzmir’e ve Türkiye’ye; memleketimizdekileri de dünyaya yansıtmaya devam ediyor. İzmir Enternasyonel Fuarı’nı Cumhuriyetin yarattığı en değerli küresel markalardan biri haline getiren belki de budur” diye konuştu. İEF’in bir kültür mirası olduğuna da değinen Soyer, “Tıpkı EXPO gibi, uluslararası bir fuar markasıdır. O yüzden sadece İEF geleneğini sürdürmekle yetinemeyiz. İEF’yi hak ettiği gibi bir dünya markası haline getirmek, bizim asli görevimizdir” sözlerini kaydetti. Soyer ayrıca, fuarda yapılacak etkinlikleri sıralayarak, “İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz” ve “Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz” temalarını taşıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise fuarın kültürel maneviyatına dikkat çekerek, geçmişten bu güne emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

“İZMİR’İ GELECEĞE TAŞIYACAK”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de fuarın bir asırdır tüm zorluklara direnerek geleceğe ışık olduğunu söyleyerek, “Bu başarısı ile ülkemizin en önemli organizasyonları arasında yerini alarak, kısa zamanda bir fuardan öte bir Dünya Markası oldu.Bu mekânda organize edilen yabancı ülke pavyonlarını, lansmanı yapılan son teknoloji ürün ve sistemleri, büyük coşkuyla hayata geçirilen kültürel etkinlikleri, Dünya’nın dört köşesinden gelen üst düzey yabancı delegasyonları unutmamız mümkün değil.Bütün Dünya’yı adeta felç eden pandemi nedeniyle bu sene uluslararası heyetleri fiziki olarak fuar açılışımızda göremesek de farklı coğrafyalardan yabancı bakanlar ve üst düzey temsilciler fuarımızın online açılış oturumunda bizleri yine yalnız bırakmadılar.Avrupa’dan, Balkanlardan, Orta Asya’dan, Uzak Doğu’dan misafirlerimiz, bugün açılış toplantısında Sayın Ticaret Bakanımızın konuğu oldular.Fuarın uluslararası kimliğinin bir diğer göstergesi de, tüm zorluklara rağmen “Uluslararası Kültür Zirvesi”nin fuarımızla eş zamanlı olarak burada, Kültürpark içerisinde yapılacak olmasıdır” diye konuştu. Özgener, “Sürdürülebilir başarının en güzel örneklerinden olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, bu yıl için belirlenen “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz, Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz” sloganıyla vurgulandığı gibi, bizleri geleceğe taşıyacağına inancım tam” diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de fuarın önemine dikkat çekerek, pandemi döneminde hayata geçirdikleri 12 sanal fuarı anımsattı. Gülle, “İhracatımızın daha da yükselmesi için dijital ortamdan edindiğimiz bilgilerle fiziksel fuarı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“90’INCI KEZ KAPILARI AÇMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “İzmir’in sosyoekonomik gelişmişliğinin dinamiklerinden ve kentle özdeşleşen fuarın 90. Kez kapılarını açmasının heyecanını yaşıyoruz.  İzmir enternasyonal fuarının ülkemize ve katılımcılara yararlı olmasını temenni ediyorum. İletişim ve tanıtımın bir arada yapılabildiği fuar, can damar olarak görülmektedir.  Önemli katkılar sağlamaktadır. Büyük önem taşıyan fuar ancak tüm dünyayı saran korona nedeniyle kapsamı daraltılmış biçimde organize etmek zorunda kaldık. Tatlı su sıkıntısı, kuraklık, afetler ve iklim değişikliği sürdürülebilir şehirler ve AB Yeşil Mutabakatı gibi konuların ele alınmasını önemli ve isabetli buluyoruz” ifadelerini kullandı.