Didar DEMİRCİ - Karşıyaka Belediyesi’nin vergi ve SGK borcu nedeniyle İller Bankası’ndan gelen payında ipotek olduğunu ve bu nedenle işçilerin maaşlarını eksik aldığını duyuran Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 8 Nolu Şube, Karşıyaka Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Belediye binası önünde toplanan Genel-İş üyeleri adına basın açıklamasını Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu. Uzun süredir Karşıyaka Belediyesi’nde maaş ve geriye dönük işçi alacakları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını aktaran Gümüştekin, “Kent AŞ’ de 2021 yılına ait 2 ikramiye, 2022 yılına ait 1 ikramiye, Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklı 1 aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yaklaşık yüzde 20’si henüz yatırılmamıştır. Personel AŞ’ de ise 2022 yılına ait 1 aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yüzde 18’i yatırılmamıştır ve ne zaman yatırılacağı da henüz bilinmemekte, belediye yönetimi tarafından da net bir bilgi aktarılamamaktadır” dedi.

İŞÇİLERİMİZ ZOR DURUMDA

Geçim derdinin her geçen gün zorlaştığı bir dönemde maaşların eksik veya hiç ödenmemesinin Genel-İş’e üye Karşıya Belediyesi işçilerinin hayatını daha da zorlaştırdığını aktaran Gümüştekin, “Sabırla, içerideki alacaklarının ödeneceğini bekleyen üyelerimiz, düzensiz ve eksik ödenen maaş sebebiyle; ev sahipleri tarafından evden çıkartılmakla tehdit edilmekte, bankaya olan borçlarını geciktirdiklerinden dolayı maaşlarına haciz konulmaktadır. Maaşlara gelen icralardaki olağanüstü artışı, Kent AŞ ve Personel AŞ yöneticileri de bilmektedir. Biz işçiler, ev sahipleri tarafından tehdit edilmek istemiyoruz, bankalar tarafından maaşlarımıza haciz konulmasını hak etmiyoruz” diye konuştu. Genel-İş üyesi işçilerin görev ve yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirdiklerini, sorumluluklarını bildiklerini aktaran Gümüştekin, “Canla başla çalışmamızın karşılığı olan hakkımızı talep ediyoruz” mesajını verdi. En kısa sürede maaş ve tüm alacaklarının ödenmesini talep eden Gümüştekin, aksi takdirde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarının altını çizdi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Belediye işçilerinin maaşlarının İller Bankası gelirleriyle ödendiğini belirten Gümüştekin, iktidara seslendi. Gümüştekin, “Eğer merkezi hükümet İller bankasından gelen payı yüzde 50 civarında kesintiye uğratırsa, biz işçiler tabii ki maaşlarımızı tam alamayız. Her ay 35 milyon civarı gelmesi gereken iller bankası payı, bu ay neye dayanarak 17 milyon olarak gönderilmiştir. Buradan soruyoruz siz muhalif belediyeleri mi cezalandırıyorsunuz, biz işçileri mi? Yoksa Karşıyaka Halkını mı? Üstelik bununla da kalmayıp, SGK ve Vergi borcunu ödeyemeyen Karşıyaka Belediyesi’nin bu borçları bahane edilmiş olup, sadece vergi ve SGK borcu kadar miktara ihtiyati tedbir kararı konulması gerekirken, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlarına ihtiyati tedbir kararı konularak Belediye köşeye sıkıştırılmış ve mal varlıklarının herhangi bir projede değerlendirilmesine bile isteye engel olunmuştur Karşıyaka’ ya yapılan bu ayrıcalıklı davranışı, iktidara yakın belediyelere ve son 10 yılda 128 kez vergi indirimi yaptığınız 5’li çeteye de yapacak mısınız? Tabii ki yapmayacaksınız” ifadelerini kullandı. Karşıyaka Belediyesi AKP ve MHP’li meclis üyelerine de seslenen Gümüştekin, Genel-İş işçileri adına partilerine çağrıda bulunmaya davet etti.