Gürcistan'ın geçtiğimiz aylarda yürürlüğe koyduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası, Avrupa Birliği ile ilişkileri gerdi ve ülkenin AB'ye katılım sürecini durdurdu. AB'nin Gürcistan Delegasyonunun resmi Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre, Birliğin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, başkent Tiflis'te katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, AB Liderler Zirvesi'nde alınan kararla Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin askıya alındığını duyurdu. Herczynski, bu durumun AB'nin Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için planladığı 30 milyon avroluk mali yardımın da dondurulmasını beraberinde getirdiğini belirtti. Büyükelçi, "Durumun daha da kötüleşmesi halinde başka tedbirler de düşünülüyor." ifadesini kullanarak Gürcistan'a yönelik yaptırımların artabileceğine işaret etti. Herczynski, AB-Gürcistan ilişkilerinin bu kadar gergin bir noktaya gelmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü." değerlendirmesinde bulundu.
Tartışmalı Yasa ve Gürcistan'daki Tepkiler
Gürcistan'ın "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısı, Nisan ayında Parlamento'ya sunulduğundan beri ülkede büyük tartışmalara yol açmış ve kitlesel protestolara neden olmuştu. Yasa, fonlarının %20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını ve bu kaydı yapmayan kuruluşlara para cezaları uygulanmasını öngörüyordu. İktidardaki Gürcü Hayali Partisinin Nisan ayında sunduğu ve 14 Mayıs'ta Parlamento'da kabul edilen yasa tasarısı, 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmiş, ancak 28 Mayıs'ta yapılan oylamada tekrar kabul edilerek veto aşılmıştı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle AB-Gürcistan arasındaki ilişkiler gerilmiş ve AB yetkilileri defalarca yasanın geri çekilmesi için çağrı yapmıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 24 Haziran'da yaptığı açıklamada, Gürcü hükümetinin bu yasa ile devam etmesi halinde "ülkenin AB üyeliğinin risk altında olduğu" uyarısında bulunmuştu.
Gürcistan'ın AB Hayalleri Ne Olacak?
Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan'a Aralık 2023'te aday ülke statüsü verilmişti. Ancak "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesiyle AB'ye katılım süreci durduruldu ve 30 milyon avroluk mali yardım donduruldu. AB yetkilileri yasanın geri çekilmesini talep ederken, Gürcistan hükümeti yasanın geri çekilmeyeceğini savunuyor. Bu durumda Gürcistan'ın AB hayallerinin ne olacağı ve AB'ye katılım sürecinin ne zaman yeniden başlayacağı belirsizliğini koruyor.