Hasan Tahsin Kimdir?
Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te dünyaya geldi. Eğitim hayatına Şemsi Efendi Okulu'nda başlayan Hasan Tahsin, daha sonra Selanik Feyziye Mektebi'nden mezun oldu ve ardından İttihat ve Terakki tarafından sağlanan bir bursla Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde eğitim gördü.
Hasan Tahsin'in hayatıyla ilgilenenler arasında en çok merak edilen konulardan biri de gerçek adının ne olduğu. Hasan Tahsin'in gerçek adı Osman Nevres'tir.
Osman Nevres Bey'in Hasan Tahsin'e dönüşmesi ise şöyle gerçekleşti: Osman Nevres Bey, Paris'te İttihat ve Terakki Fırkası'na bağlı Teşkilat-ı Mahsusa adlı istihbarat örgütünde görev aldı. İstanbul'a döndükten sonra Osmanlı Devleti tarafından Balkanlar'da faaliyet gösteren İngiliz ajanları Buxton kardeşlerin etkinliklerini engellemekle görevlendirildi. Bu görevle Romanya'nın başkenti Bükreş'e giden Osman Nevres Bey, Buxton kardeşlere suikast düzenledi ancak yakalandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Romanya'ya girmesiyle serbest kalarak İstanbul'a geri döndü. İstanbul'a döndükten sonra verem tedavisi için yurtdışına çıkması gereken Osman Nevres Bey, tanınmamak için pasaportuna Hasan Tahsin adını yazdırdı ve o günden itibaren bu ismi kullandı.
Hasan Tahsin Milli Mücadeledeki Yeri ve Önemi Nedir?
Milli Mücadele yıllarında Hasan Tahsin, 1919'da İzmir'in işgal edilmesi üzerine Yunan işgalci askerlere karşı ilk kurşunu sıkarak önemli bir rol oynamıştır. 15 Mayıs 1919 sabahı, Yunan gemileri Patris ve Atronitos İzmir'e gelerek Yunan Efzon Alayı'nın İzmir'e ayak basmasına neden olmuştur. Ardından 5. Piyade Alayı da Punta İskelesi'ne çıkmıştır. Yunan askerlerinin hedefi Kadıfekale'yi işgal etmek olmuştur.
Hasan Tahsin, şehirde yürüyüşe başlayan Yunan ordusuna karşı hazır bulunarak kalabalığı geçmiş ve getirdiği silahıyla "Olmaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler" diyerek düşmana ilk kurşunu sıkmıştır. Tüm mermilerini Yunan işgalcilerine karşı ateşleyen Hasan Tahsin, Yunan Alayı tarafından açılan ateş ve süngü darbeleriyle 31 yaşında şehit olmuştur.
Hasan Tahsin'in sıktığı ilk kurşun, ülkenin diğer bölgelerinde gerçekleşecek direniş için de örnek olmuştur. Bu nedenle Hasan Tahsin, Türk direnişinin sembol ismi haline gelmiştir. Onun adına İzmir'de birçok okul ve ödül verilmiş, 1973 yılında "Hasan Tahsin İlk Kurşun Heykeli ve Anıtı" açılmıştır. Her 15 Mayıs'ta, Hasan Tahsin'in ölüm yıl dönümünde, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından anıtın önüne çelenkler konularak Hasan Tahsin anılmaktadır.